Elhunyt dr. Pásztor Albert – egy szalonnasütő piknik emlékén – a halál oka még ismeretlen

Meghalt Pásztor Albert nyugállományú rendőr ezredes, jogász, egykori miskolci rendőr kapitány szombaton – erősítette meg az MTI értesülését Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A 62 éves Pásztor Albert 2000-től tíz éven át volt Miskolc rendőrkapitánya. Közéleti szerepet is vállalt, 2014-ben baloldali pártok támogatták a miskolci polgármester-választáson.

2011-ben Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Pro Urbe-díjjal tüntette ki.

A megyei rendőrség a halál okáról nem adott tájékoztatást.

A hozzá közelállók szerint infarktus vagy tüdőembólia okozta a hirtelen bekövetkezett halálát.

Mindannyiunk emlékezetében úgy él mint az a szókimondó ember aki egyenesen határozta meg  a miskolci közbiztonság rákfenéjét. Jó szándékkal, minden rasszizmus nélkül állította a cigány-bűnözés egy létező probléma s az érintettek támogatása nélkül  tehetetlen a hatóság. Természetesen kormányzati szinten nem díjazták ezt a fajta vezetői őszinteséget. Végül is akkor következett be, hogy a Jobbik és a baloldal  egyformán kiállt a városi kapitány mellett. Úgy, hogy együtt tüntettek mellette. Eredményesen.

Végül a baloldal közös jelöltjeként alaposan megosztotta a táborát. Polgármester jelöltként nem volt elég meggyőző, s alulmaradt a versengésben. Miután a jelölésekor sokáig hezitált, hogy elfogadja a felkérést majd nagy nehezen kötélnek állt viszont a vereséget nehezen tudta megemészteni.

Éppen nemrégiben gondolkodtam, hogy polgármesterként képes lett volna e adminisztratív eszközökkel a mostaninál nagyobb közbiztonságot teremteni. Fegyelmezett, katonás gondolkodású jogtisztelő rendőrként bizonyára sokszor megütközött volna az időnként kétarcú politikai vezetéssel, s az emberjogi aktivistákkal.

A választási időszakban mellette voltam egy szalonnasütésen. Nem egy kampány találkozó volt.Mindenki gyorsan letudta a számára engedélyezett juhtúrós, szalonna zsíros kenyéradagját és fröccsre váltott. Javában folyt a világmegváltó dumcsi, ám Albert csak példaszerűen sütögetett. Megvárta a parazsat, mondván az igazi pörcöst csak akkor lehet megcsinálni. Kikészítette a kenyereket és telecsepegtette. Észre se vette , hogy a készre csinált finomságokat elmajszolták a tűztől messze állók. Fordítva, mint ahogyan az életben szokás. A feleségének csomagolt kenyeret is megdézsmálták.

Isten nyugosztalja.