Hová csapott a villám – restaurálják a miskolci zsinagógát – hol volt az utolsó kóser húsbolt

Ha figyelmesen megnézi a zsinagóga tetőzetét egy keresztet láthat rajta.  Nos, ez csak a fotós trükkje. A miskolci zsidóság  Isten házának homlokzatán egy nagy kőtábla terpeszkedik, a Tízparancsolat. Egyébként a közelmúltban amikor belecsapott a mennykő csaknem ugyanúgy meghasadt mint az eredeti amit Mózes dühében vágott a földhöz amikor meglátta a zsidókat az aranyborjú körül táncolni. Sokan tudjuk, hogy a villámcsapás a tíz parancsolat közül melyiket kormozta össze.  Nem árulom el a számát, a lényeg az, hogy azt amelyiket talán a leggyakrabban szegünk meg.

Jól halad a miskolci zsinagóga rekonstrukciója. A miskolci Közlakép óriási elánnal dolgozik a projekten. Remélhetően képesek lesznek tartani a határidőt. Nehezíti a munkát, hogy az elmúlt egy évszázad során sok szemét és törmelék halmozódott fel a tetőzeten, amelytől meg kell szabadítani az építési területet. A munkások gondosan  végzik a feladatot  még az udvaron álló első világháborús emlékművet is becsomagolták , nehogy megsérüljön.

Gyorsan beállványozzák az utca felőli részt, ahol kijavítják a homlokzatot
Zárt csúszdán engedik le a törmeléket ám így is óriási a por
Ez az udvari rész ahol az utolsó kóser mészárszék volt Miskolcon. Ezt Dorogi Dezső vezette élete végéig. Érdekesség, hogy ide nemcsak a vallásos izraeliták jártak. Azokban az években amikor az üzletekben csak argentin fagyasztott marhahús volt az igényesebbek itt vásárolták meg a frissen vágott árut. Igaz drágábban.
A hátsó udvar amely alaposan meg lett takarítva
Itt volt a kóser baromfi vágoda is amelyet eredetileg az Arany János utcáról költöztettek ide a belváros panelesítése kezdetén. Az utolsó miskolci sakter Jidül volt. Családostul Izraelbe költöztek még a hetvenes években.