Arany János Wales díszpolgára – és Montgomery Szabad Polgára
Budapest, 2017. március 3. A kombóképen az Arany János-emlékév alkalmából kibocsátott egyedi színesfém emlékérem a bemutatóján a Sándor-palotában 2017. március 3-án. Az emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bocsátotta ki. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A BBC is megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról – írta a főter.ro erdélyi hírportál. A brit köztévé felhívta a figyelmet, hogy A walesi bárdokban megörökített történetet az ötszáz walesi versmondó énekes lemészárlásáról Arany révén többen ismerik Magyarországon, mint Walesben. Felelevenítették, hogy a rendszerellenes költemény az 1848-49-es forradalom leverése után hatalomra került zsarnok rendszer ellen szólt: a költő nem volt hajlandó versben dicsőíteni Ferenc József császárt, ahogyan A walesi bárdok főhősei sem zengtek dicső éneket a Walest 1277-ben leigázó I. Edward angol királynak.

A Montgomery várában történt eset kapcsán Eric Fairbrother, Montgomery polgármestere elmondta: míg a magyarok az általános iskolákban tanulnak a történetről, addig a helyiek alig tudnak róla. Úgy vélekedett, Arany János verse nagyszerű kapocs a két nemzet között. Ezt figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a magyar költőnek posztumusz a Montgomery Szabad Polgára címet adományozzák.

Egyébként Karl Jenkins walesi zeneszerző egy szimfóniát írt A walesi bárdok alapján, ami szintén segített, hogy a helyiek megismerjék a walesi bárdok történetét.