Egy kemény rendelettel minden megszépülhetne – az ingatlan tulajdon felelősséggel is járhatna – kényszer-tatarozással  elorozható  az épület

Gyalogosan egyszerűbb észrevenni,

Tudjuk, a fenti retromackó újranyításának nem sok az esélye.Megvették, csak azért, hogy a környéken ne nyíljon egy újabb patika. Ne legyen konkurencia. Még így is megéri  egy ilyen semmi hasznot nem termelő üzletnek a fenntartása. Mi miskolci polgárok meg csak nézzük, hagyjuk, hogy a valaha kedvenc bűfénk, ahol mindig volt kaszinótojás és maláta sör lassan az enyészetté váljon. Csúfítsa a belváros képét. Minden következmény nélkül.

 

Miskolcon egyre több az omladozó, elhanyagolt  épület. A Szemere utcán a MÁV igazgatóságtól a centrum felé egymást érik a jobb sorsra érdemes patinás házak. Bigatton úr – nyugodjon békében – bebízonyította bármit megtehet a városban lévő ingatlanjaival. Az önkormányzat semmit nem tehetett ellene, senki nem kényszeríthette arra, hogy rendhozza, kitatarozza a belvárosi házait.

Körbejártam, hogy más országokban is ennyire tehetetlenek e az önkormányzatok a felelőtlen tulajdonosokkal Hogy tényleg meg kell várni, hogy egy leomló gipszstúkkó valaki fejére essen és csak akkor lehet  e intézkedni. Nos, máshol tőlünk nyugatabbra nem ilyen liberális , nem ilyen megengedő,  nem ilyen mindent elnéző a városvezetés. Egy helyi rendelettel bármikor előírhatnák, kötelezhetnék a frekventált területen található házak tulajdonosait a felújításra. Ez csak  akarat , és egy jóindulatú, jó szándékú  bejelentés kérdése.  Ám tegyük fel, hogy a tulajdonos ezt elmulasztja. Még a büntetés terhe mellett se képes a munkálatok elvégzésére. Ekkor az önkormányzat elrendelheti  – városszépítészeti és közlekedésbiztonsági okokból – a kényszer felújítást amelynek a teljes költségét a tulajdonos ingatlanjára terhelik Ez a fajta szankció több okból is előnyös lenne. Ha a delikvens nem képes a munkálatokat fedezni eladja az ingatlant.  Másrészt ezzel a rendelettel egy csapásra megszépülhetne a belváros.  S Miskolc nem lenne többé az ingatlan spekulánsok paradicsoma.  

Megértem, hogy nincs rá kereslet. Ám meddig maradhat ez ebben az állapotában,
Itt is lehetne tenni valamit
Emlékszem ez a grund milyen volt a nyolcvana években. A közepén egy roggyant garázssor húzódott mellette fáskamrák álltak. Dübörgött a sörkert s a kapualjban egy butik volt. Mindenre vigyáztak, a dufart sose volt húgyszagú, esténként fényárban úszott. Mígnem minden letaroltak … s ez lett
Ritka kép a Görömbölyi , a Csabai kapui volt patika, a régi kastélyépület. Ennek most már ugyanígy kellene pompáznia ha már megkegyelmeztek az épületnek.