Esterházy Péter Emlékpark: nem elég gyógyszert adni a rákbetegeknek

– Sokáig nagyon rossz körülmények között fogadtuk a betegeinket, a kórtermek állapota óriási kontrasztban volt az onkológián folyó, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos munkával. Ha valaki belépett a korábbi, elöregedett épületbe, biztosan nem az volt az első gondolata, hogy jó kezekbe került – ismerte el prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos. – A betegeink jobb körülményeket érdemeltek, ezt tudjuk most már biztosítani számukra – folytatta. A 38 ágyas fekvőbeteg osztály és az ambulancia egy épületbe költözésével gördülékenyebb lett a betegellátás, s javultak az orvosok és ápolók munkafeltételei is. Világos kórtermeket és kezelőket alakítottak ki, a betegeknek ingyenesen biztosítanak internetes hozzáférést és táblagépeket is a kezelések idejére.

Dés László az Esterházy Péter Emlékparkban

Esterházy Péter írót is az onkológiai centrumban kezelték. Amikor kiderült hasnyálmirigyrákja, rögtön egyértelművé vált, hogy betegsége előrehaladott, a folyamat lassítható, de megállíthatatlan. Az író nem titkolta betegségét, könyvet is írt róla. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató betegszervezet és alapítványok szerteágazó munkáját is, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói, tisztelői ne vigyenek virágot a temetésre, abból inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, hogy barátságosabbá tegyék az onkológia környezetét is. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.

A Szent László Kórház onkológiáját 1998-ban alapították, az eltelt két évtizedet hivatott összefoglalni a „Gyógyítás és tudomány az onkológián – és azon túl” címmel megjelent könyv. Ebből kiderül: az osztály tevékenysége jóval túlmutat a kórház falain. Az osztályra, az ambulanciára és a végstádiumú betegeket gondozó hospice részlegre is az egész országból érkeznek rákkal küzdő páciensek. Több mint száztíz klinikai gyógyszervizsgálatnak volt eddig részese a centrum, a munkatársak publikációs jegyzéke pedig közel félezer cikket számlál, amelyek hazai és külföldi tudományos folyóiratokban jelentek meg. A centrumban dolgozik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) titkársága, a Klinikai Onkológia (www.klinikaionkologia.hu) című folyóirat szerkesztősége, az itt működő alapítvány adja ki az országos Rákgyógyítás Magazint és működteti a hozzá kapcsolódó www.rakgyogyitas.hu nonprofit betegtájékoztató portált is. A centrumhoz tartozik a kórház területén működő Tűzmadár Ház is, ahol a betegeknek tréningeket, programokat szerveznek, pszichológiai, dietetikai, gyógytorna foglalkozásokat biztosítanak.