Mezőzombori Csülökfesztivál –  július 15-16  szombaton kezdődik – nem kihagyni,  lesz itt  lecsücsülök  minden formában

Egyre többet fesztiválozunk.  Szörnyű igazság, hogy valamennyi közül a zabálósok, a  kajálósok a legsikeresebbek. Mondjuk a miskolci kocsonyás, a lecsós és a rátkai töltött káposztás a kedven ünnepeim. A sváb faluban nemcsak helyben kóstolgatok. Megtanultam, hogy Rátkán érdemes több szakácstól vásárolni, bevásárolni, spájzolni. Egy hét alatt lezsűrizem.

S akkor itt az újabb ünnepi program. Mezőzomboron a fenséges csülök és annak minden ehető formája várja majd a vendégeket. Tudom, a kutya se kérdezte, de elmondom – a közelmúltban elhunyt barátom Takács Tibor, a hernádvécsei Kastélyszálló tulajdonosa a világ legjobb csülökgulyását készítette. Münchenben, főleg a sörfesztivál idején ez a nemzeti eledel bajor mustárral. A csülökpörkölt hosszú krumplival, kovászos uborkával kombinálva ünnepi eledel.

Ha minden úgy alakult ahogyan tervezzük az idei fesztiválról is küldjük a képeket.  Egyenesen Mezőzomborról, amely hamarosan az exkluzív csülök, csülkös ennivalók, készítmények fellegvára lesz. A tavalyi fotók csupán étvágygerjesztők. Nem is hizlalnak, gyomorkímélők.

Ki ne hagyják az idei fesztivált!

Találkozzunk ott!

  1. 8:00 Főzőverseny (ágyúszó)8:15 Barsi Csaba és az Agyagbanda

    13:00 Feel Good- Unplugged koncert

    14:00 Bárka színpad Ezentúl jó leszek

    14:30 Megnyitó/ Főzőverseny eredményhirdetése

    15:30 Szomszédnéni Produkciós Iroda (Dumaszínház- SZPI)

    16:30 Hidvégi Band

    18:00 Korda György és Balázs Klári

    19:30 Superstation zenekar

    21:00 Abrakazabra

     

    1. VASÁRNAP

    10:00 Gyerek főzőverseny/Futóverseny/ vásári mulattatás/

    13:30 Kiss Kata Zenekar

    15:00 Cozombolis koncert

    16:30 Copacabana Show

    18:30 Ghetto Funk zenekar

    20:00 Neoton

    22:00 Tűzijáték

     

     

     

     Mezőzombori Csülökfesztivál

  2. július 15-16

 

Karfiolsalátával, hagymával vagy kacsazsíros krumplival is finom, barna sörben és borban is lehet pácolni, cipóban vagy cserépedényben sütve, olajos káposztával vagy kakukkfüves erdei gombás krumplival társítva is fenséges, de kuktában, babbal, vagy pörköltnek tálalva sem másodrangú…

 

Nem, nem, ez kérem nem a híres olasz pizza! De még csak nem is az orosz pilményi!

Ez kérem a CSÜLÖK.

És hogy miért Csülökfesztivál, és miért éppen Mezőzomborban?

 

Nos, a történet roppant egyszerű, jól figyeljenek!

A Tokaj hegyalja kapujában lévő település lakói már jó ideje arra lettek figyelmesek, hogy a környékén lévő kisebb-nagyobb falvakban egyik fesztivál követi a másikat. Meghányták vetették a dolgot, és végül arra jutottak, hogy ők is beállnak a sorba. Megszerveznek egy igazán belevaló, hangulatos fesztivált.

Mivel bor itt nem igazán terem, viszont a finom falatok készítésének csínját-bínját mindig is jól ismerték a helybéliek (nem véletlen, hogy messze földről jártak ide az ízes csülök-pörköltekre), így aztán megszületett a Csülök Fesztivál gondolata.

Idén futóversennyel, vásári mulatságokkal, egy igazán belevaló csülök-főzőversennyel és fantasztikus koncertekkel, programokkal várja az érdeklődőket Mezőzombor.

Itt lesz például a Hidvégi Band, a Superstation zenekar, az Abrakazabra, a Kiss Kata Zenekar és a Ghetto Funk, valamint lesz Cozombolis koncert és Copacabana Show.

A műsort színesítik még Barsi Csaba és az Agyagbanda, a Feel Good (Unplugged koncert), a Bárka színpad (Ezentúl jó leszek) és a nagy nevettető Szomszédnéni Produkciós Iroda (Dumaszínház- SZPI), s hogy a nagyágyúkról se feledkezzünk meg, fellép Korda György, Balázs Klári és a Neoton. A kétnapos programot egészen különleges tűzijáték zárja.

 

Mezőzombor

Nevét Lehel vezér fiának, Zumbó vezérnek nevéből származónak tartják. Mezőzombor a Tokaj-hegyaljai borvidék része, Észak-Alföld legészakibb csücske. Tősgyökeres zsellértelepülés volt, mióta világ a világ. Sertést és marhát tartottak leginkább. Az Árpád-kori település címerében ott a kalász és a szőlő. Nevét az oklevelek 1298-ban említették először. Azóta többször elnéptelenedett majd újra benépesült.

 

A csülök

Van belőle első és hátsó. Az első általában 60-90 dkg között van, míg a hátsó akár 1,5 kilónál is több lehet. A csülök bőre általában kétszínű. Ez a feldolgozás módjától függ. Ha pörzsölik az állatot, akkor sárgásabb, ha forrázzák, akkor fehérebb a színe. A csülköt csontosan vagy csont nélkül lehet venni. A bőr és hús között komolyabb mennyiségű zsírszövet található. A hátsó csülök a comb és a köröm között leledzik. Ez az állat lábszára. Az első csülök a lapocka és a köröm között van, ez az első lábszár. A csülök készíthető egészben sütéssel, pl.: ropogós csülök, vagy főzéssel, pl.: kocsonya, vagy apróhúsnak, pl.: csülökpörkölt. Apróhúsos ételhez érdemes a csont nélkülit venni, vagy kérjék meg a hentest, hogy csontozza ki, mert akkor nem kell otthon bajlódni vele. A csülökben több érdekes rész van. Ilyen a csülök henger alakú húsrészei és a lapockához közelebb eső húsrészek találkozása, a madárka. Talán ez a csülök legporhanyósabb része.