A varázslat gyógyító ereje

Az illúzió és a bűvészet művészete már évezredek óta lenyűgözi az embereket. Kevesen tudják, hogy ennek a műfajnak a szórakoztatáson túl, gyógyító ereje is van. Sok helyen a bűvész trükkök gyakorlása a rehabilitációs terápia része, de a beteg gyerekeknek tartott bűvészelőadások is hozzájárulnak a kicsik gyógyulásához.

 

Kevins Spencer díjnyertes illuzionista, 1988-ban életveszélyes balesetet szenvedett. A rehabilitációs kezelése során döbbent rá, hogy mekkora elszántságra és kitartásra van szükség a gyógyuláshoz. Felépülése után feleségével és egy terapeutával közösen kidolgoztak egy olyan programot, ami bűvész trükkök segítségével – akár egy bűvészpálca segítségével – hozzájárul a betegeknek visszaállítani az elvesztett fizikai készségüket, miközben motiválja őket a terápia folytatására és növeli az önbecsülésüket is. A „Varázs terápia” egy gondosan megtervezett és felépített program, amelyet fizikai- és a pszichoszociális rehabilitációnál során szisztematikusan alkalmaznak. A bűvész trükkök megtanulása, gyakorlása és bemutatása során a szakemberek felmérik a beteg aktuális szintjét, miközben a terápiás célok eléréséhez szórakoztató módon nyújtanak lehetőséget. Ma már több mint 2000 kórházban és rehabilitációs központban alkalmazzák ezt a terápiát az Egyesült Államokban.

David Copperfield is kifejlesztett egy innovatív terápiás programot, amely fizikai-, pszichológiai-, vagy szociális fogyatékossággal élő betegeknél alkalmazható. A Projec Magic elnevezésű program ötvözi a szórakoztatást az egészségügyi szakemberek tudásával, hogy minőségi terápiás kezelést nyújtson a hagyományos rehabilitációs programok és technikák előtt álló betegek számára. Ez a program a bűvész trükkök megtanulásával, önbizalmat ad a fogyatékossággal élőknek, fejleszti a kommunikációs és fizikai készségüket és segíti őket az önmegvalósításban is.

Magyarországon még nem terjed el a bűvészet rehabilitációban való használata, de hazai bűvészek előszeretettel mennek kórházakba és egészségügyi intézményekbe fellépni beteg gyerekeknek. A beteg gyerekek szórakoztatása és felvidítása kizökkenti őket a mindennapi kórházi létből, és a pozitív élmény hozzájárul a gyógyulásukhoz. Több olyan kezdeményezési is van, aminek a keretében beteg gyerekekhez lehet menni bűvészkedni, kreatív foglalkozásokat tartani vagy mesét olvasni. Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is több ilyen jótékonysági program kapcsán bűvészkedett beteg gyerekeknek. „Amikor először mentem beteg gyerekekhez fellépni, nagyon féltem a fellépéstől, nem tudtam, hogy milyen állapotban lesznek a gyerkőcök, és hogyan fognak reagálni rám. Szerencsére mindegyik alkalomnál a néhány perces feloldódás követően vevők voltak rám és csillogó szemekkel figyeltek, és aktívan részt vettek a trükkökben. Úgy gondolom, hogy a meseterápiához hasonlóan a bűvészetnek is gyógyító hatása van a kis betegekre, akik a trükköket látva feltöltődnek pozitív élményekkel, és minél előbb meg szeretnének gyógyulni, hogy mielőbb ők is begyakorolhassák a látott mutatványokat – mesélte el tapasztalatait Soma, aki rendszeresen jár a Bátor Tábor gyerekeihez fellépni, de már a K&H gyógyvarázs program keretein belül is volt bűvészkedni kórházban a beteg gyerekeknek. „A kórházi ágyban fekvő gyerekek a trükköket látva ismét hinni kezdenek a varázslatban, a csodákban és a saját maguk gyógyulásában is. A fellépések, legyen az bármilyen szórakoztató aktivitás, nem csak a beteg gyereknek okoz nagy örömöt, hanem nekünk előadóknak is. Hatalmas szeretetet kapunk a gyerekektől, ami a saját jólétünkhöz is hozzájárul, ezért a kettős élményért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt ilyen jótékonysági kezdeményezéseken” – tette hozzá Soma.