A vizes VB legromantikusabb helyszíne várja a szurkolókat
A szinkronúszó válogatott

Veréb Tamás

Budapest, 2017. július 13. 1 nap és kezdődik a 17. FINA Világbajnokság. – Sportolónak és szurkolónak egyaránt életre szóló élményt nyújt majd a vizes világbajnokság legromantikusabb helyszíne, a Városliget. A szinkronúszó versenyszámoknak otthont adó helyszínt a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. mai sajtótájékoztatóján járhatták be a sajtó képviselői, akik az elsők között hallhatták a VB hivatalos szurkolói dalát, a We are the water-t is. 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta, a világörökségi helyszínen, a Hősök tere mellett, a Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára szomszédságában található impozáns versenyhelyszín életre szóló élményt nyújt majd a sportolóknak és a szurkolóknak egyaránt. De nem csak ez teszi igazán különlegessé a magyarországi világbajnokságot. Kiemeli az is, hogy a VB történetében először rendezi azt közösen két város – Budapest és Balatonfüred –, valamint, hogy a világeseménynek otthont adó települések rekordidő alatt készültek fel a rendezésre. Szalay-Bobrovniczky Alexandra hozzátette: „A labdarúgó Európa-bajnokság alatt megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy emberként szurkol az ország és Budapest a magyar sportolóknak, milyen az, amikor együtt ünneplünk. Bízom benne, hogy ismét átélhetjük ezt a csodát.” A főpolgármester-helyettes kiemelte, korlátozottan még elérhetőek jegyek a szinkronúszás versenyeire, így akik most kapnak kedvet ahhoz, hogy a helyszínen szurkoljanak a magyar csapatnak, még ott lehetnek a lelátókon.       

Natalia Tarasova, a magyar szinkronúszó válogatottal két éve készülő szövetségi kapitány a sajtótájékoztató során úgy fogalmazott, hatalmas munkát végzett a válogatott az eltelt idő alatt. A magyar csapat a nemzetközi mezőny végéről kezdte a felkészülést, hiszen a legutóbbi, 2003-as világversenyen, amelyen a szinkronúszó válogatott részt vett, a húsz csapatos mezőnyből a 20. helyen végzett. A mostani világbajnokságon pedig a középmezőny a cél. Árkovics Petra, a magyar szinkronúszó válogatott szövetségi edzője hozzátette, a válogatott eltökéltségét mutatja, hogy a 21 hónapnyi felkészülési idő alatt egy teljes bíró kategóriával magasabb szintre lépett a csapat. A felkészülési időszak elejét jellemző 7 körüli pontok helyett a legutóbbi versenyévadban már 8 pont fölötti pontszámokat ért el a válogatott. Kiemelte, céljuk, mind közelebb kerülni a legjobb 12-höz.

Kiss Szofi válogatott szinkronúszó a sajtóeseményen elmondta, az elmúlt két évben teljes mértékig az életük részévé vált a szinkronúszás, szeretnének az összes versenyszámban jól teljesíteni, de a legfontosabb, hogy Natalia Tarasovának és a magyar szurkolóknak is tetszen a csapat a medencében.

A magyar szinkronúszó válogatott július 14-én az egyéni technikai kűrrel kezdi meg a versenyzést, de már ugyanaznap, délután 16:00 órakor, a páros technikai kűrversenyben is szurkolhatnak a nézők sportolóinknak.

A sajtóeseményen bemutatták a 17. FINA Világbajnokság szurkolói dalát, amelynek címe We are the water. Kozma Kata, Sebestyén Áron és Iván Szandra szerzeményét  Veréb Tamás adta elő. A dalt meghívásos pályázaton választották ki a vizes VB szervezői.

A hivatalos szurkolói dalt ezen a linket tudják meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=08hwHn6ssh4

Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.