Az első félévi, utolsó kormányinfó –  ajánlatokat is kaptam – augusztusban újrakezdjük –  amikor Ildikó kérdez  Lázár válaszol Kerényi László fotóival

Megvolt az első félév utolsó kormányinfója.

Sose gondoltam volna, hogy ennek az adásnak ennyire óriási a nézettsége. Erre úgy jöttem rá, hogy alig zárult le az egyenes közvetítés már is folyamatosan csöngött a telefonom. Igen, kaptam, hideget, meleget, elismerést is. Mindenkit örömmel hallgattam, s előre köszönöm a jó tanácsokat. Többen ugyanis ajánlatokat tettek, hogy mit kérdezzek és hogyan. Ígérem, hogy mindenkit visszahívok.

Jómagam a többiekkel ellentétben nem adtam le előre a kérdésemet. Ott helyben fogalmazódtak meg. Bennem. Kíváncsi voltam, mi a véleménye Lázár János miniszter úrnak, hogy mi lesz, ha a Berettyóújfalui  polgárok is elutasítják a börtönkórház oda telepítését. Válasza, az ottaniak erre pályáztak. Ha meggondolták magukat, a kormány nem kíván szembe menni az ott élőkkel.

A másik kérdésem fogósabb lehetett, mert a válasza kissé elkanyarodott. Valószínű, hogy nem jól fogalmaztam. Az érdekelt volna, hogy belefér e a milliárdos turisztikai programba az amerikai filmipar két megalapítójának az emlékhelye, Ricsén és Tolcsván. Idáig ugyanis szebbnél szebb ötletek születtek Hollywood két nagy emberének, Fux és Czukor Adolf szülőházának a megmentésére. Ma már mindenki tudja – még Amerikában is, hogy itt ringott Hollywood bölcsője. Príma szlogen, ha ezt felturbózzuk, jöhetnek a turisták Borsodba. Valószínű, hogy ezt már írásban is beadom a következő, augusztusi sajtótájékoztatóra.

Breuer Péter/ Heti TV/ az örökös résztvevő
Figyelni kell mert most Ildikó kérdez
Nekem is jutott egy lázmentes mikrofon
Ildikó kérdez. Az ATV nem hagyja magát.
Az online portálok is egyenesben közvetítettek
A Hírt tévé is ott van
Olyan is nincs, hogy nem tudom. Utánanézek…
Csodálatos az összhang
Jut eszembe …

Közben még néhány gondolat, ami ott helyben született. A kollégák megszívlelhették a korábbi intelmeket, s egyre kevesebb a lengén, a ledéren és a sportosan öltözött, sort nadrágos, izzadt trikós szerkesztő. Az ország házában. A baj viszont még mindig nagy.  Nem tudom, hogy a küldő, delegáló szerkesztőségek figyelik e a médiájukat képviselő szereplését.  Látom, tapasztalom, hogy egyes kolléga akkor is képes feltenni a kérdéseit, ha azokat már előtte többen is megtették.  Komikus. Végül Kovács Zoltán kormányszóvivő egy ízben Tőle szokatlan módon elvesztette a türelmét. Finoman, jelezte, hogy ezeket már megválaszolták. Más, többen is, amikor már megkaparintották a mikrofont alig akarták elengedni. Hatszor is elmondták, ez lesz az utolsó kérdésük. Amit még újabb hat követett.

A témák közül említésre méltó, a Soros plakátozás volt a sláger. Mindenkit megnyugtattak erre július 15. éjfélig szól a kormány megrendelése.  Esküszöm, hogy soha semmikor nem veséztek ki semmit, mint ezt. Hogy mi lesz éjfél után egy perccel, s mi kerül a helyére, meg hogyan szedik le egyszerre… stb. Bebizonyítottuk, hogy a mi szakmánkban se mindenki százas égő. Itt Lázár János kijelentette – Soros György Budapest Díszpolgára címét és a korábbi kormány kitüntetését nem szeretnék visszavonni.

Az előzetes tájékoztatón elhangzott a vizes vb költségvetését, mint minden más állami beruházást felülvizsgál a számvevőszék. Ám amíg tart a rendezvény próbáljunk a csapatunknak szurkolni. Az ezzel kapcsolatban kihelyezett ingyenes wifi ügyében még nem tájékozódott kellőképpen. Csak annyit javasolt, ha nem muszáj, Ő se veszi igénybe az ilyen szolgáltatásokat.

Na, még egy apróság. Lázár János, a csecsemő tragédia kapcsán is képes volt a helyzet magaslatán maradni. Volt őszinte együttérzés, de megnyugtatta a kérdezőt, e miatt nem mond le senki a kormányból. S hozzátette, vak az, aki nem veszi észre, hogy nincs minden rendben a magyar egészségügy háza táján. Ez után összeszámoltatták vele, hogy mennyi CT és MR készülék van a kórházakban. Kimondta, sose lesz, annyi amennyi kellene. Ám most éppen azonnal elrendeltek egy húszmilliárdos beruházást erre a célra. Egyébként sehol a világon, még a leggazdagabb országokban sincs minden rendelőben.

Kerényi László képeivel illusztrálva