A gyermekkori megbetegedések közül az agydaganatok a legrosszabb kilátásúak. Az érintettek körülbelül felét sikerül megmenteni, míg más daganatok esetében akár 80-90 százalék is lehet a gyógyulási arány – indokolta dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója a kutatás létjogosultságát. Amint arról a Semmelweis Hírek hasábjain beszámolt, a három éven át tartó kutatásban azt is vizsgálják, hogy a felnőtteknél már alkalmazott, ám gyerekeknél még nem használt gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a fiataloknál is.

Az agydaganatos gyerekek szövettani mintáit dolgozzák fel genetikai szempontból, majd ezeket összevetik ugyanazoknak a pácienseknek a nem daganatos mintáival. Azt keresik, hol vannak azok a megváltozott gének, amelyekről feltételezhető, hogy a gyerekeknél még nem alkalmazott, ám a felnőtteknél már hatékony készítményekkel csökkenteni lehet a kóros aktivitásukat.

Évente 300-350 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak gyerekeknél, hét centrumban látják el őket. Gyógyulási esélyeiket növeli, hogy gyorsabban regenerálódik a szervezetük, általában korai stádiumban kerülnek orvoshoz, és többségükben nincs más betegségük, amely akadályozná a kezelést.