Csülökre fel    –    irány Mezőzombor   – van még egy napunk
Radó Béla Mezőzombor és Koncz Ferenc Szerencs polgármestere. Közösen nyitották meg a fesztivált.

Ki a csülköt szereti, az biztos, nem marad éhen a hétvégén Mezőzomboron. Hiszen immár negyedik alkalommal rendezik meg a településen a mára már hagyományossá vált Csülökfesztivált. Kondérban, tárcsán, grillen sülnek az ínycsiklandó húsdarabok, de fazékban, ízletes páclében megfőtt csülköket is találunk. Babos, káposztás, boros étkek készülnek, és persze a hagyományos pörkölt. Köztük a tavalyi békéscsabai Csülökparádé nyertese is, a lökösházi csapat csülökremeke.

És valóban remek: sűrű, szaftos, ízletes, és csak amennyire kell, annyira zsíros. Főtt krumplival, vagy kenyérrel, és persze igazi, nyári kovászos uborkával igazán mennyei.

Ez persze csak egy a kínálatból, hiszen több mint húsz csapat verseng a vendégek, és persze a zsűri kegyeiért, hiszen – mint minden évben – az idén is főzőversenyt hirdettek. A pusztafalusiak például egyedi módon tálalják a csülköt: házi lángoson, szószokkal, zöldségekkel, sajttal.

Persze a vegetáriánusok sem maradnak éhen a mezőzombori csülökfesztiválon, bár nem elsősorban nekik ajánlott a forgatag. De frissen sütött tócsnival, vagy éppen a masinán sült krumplilángossal ők is jól lakhatnak.

A gasztronómia szerelmesei pedig begyűjthetik a recepteket, hiszen a csülök csaknem húszféle elkészítési módjával ismerkedhetünk meg. Két egyforma ételt nem nagyon találunk a rendezvényen, igazi gasztronómiai utazás: még pörköltből sem kóstoltunk hasonlót.

S, ha szerencséjük van, mint ahogy nekünk volt, akkor a lökösháziak dinnyéjéből is kaphatnak kóstolót. Higgyék el, nem szabad kihagyni, mézédes, hazai.

Aki szombaton lemaradt a csülökfesztiválról, vasárnap pótolhatja. Egy tartalmas ebéd, kellemes borok, pálinkák, kulturális, szórakoztató programok várják a látogatókat. Érdemes sietni, ha lemaradnak, már csak jövőre lesz Csülökfesztivál.

El ne felejtsem: vasárnap nyolc iskolás csoport méri össze tudását csülökpörkölt főzésben. Itt majd kiderül, ki viszi tovább a mezőzombori hagyományt.