Az esélyegyenlőség, az ellátás egységesítése régi törekvése a Magyar Klinikai Onkológiai Társaságnak (MKOT), hogy a betegek azonos színvonalú ellátáshoz juthassanak az ország különböző részein. Magyarországon ugyanis széles körű szakmai konszenzussal kialakított onkológiai terápiás irányelv  – az emlődaganatok kezelését leszámítva – nem áll rendelkezésre. Ezért döntöttek úgy, hogy lefordítják magyar nyelvre és az ország minden onkológiai osztályára eljuttatják az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) nemzetközi konszenzussal elfogadott diagnosztikai, kezelési és utánkövetési ajánlásait.

Ugyan minden országban csak a társadalombiztosítási finanszírozási protokoll tekinthető hivatalos útmutatásnak, amely kijelöli a közfinanszírozásban alkalmazható kezelések körét, ám az orvostársaság fontosnak tartja, hogy az adott mozgástéren belül az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerinti lehető legjobb kezelést kapják meg a betegek, függetlenül attól, hogy melyik onkológiához fordulnak.

Elsőként a vastagbélrákról és végbélrákról, valamint a prosztatarákról szóló szakmai útmutató látott napvilágot, azt a gyomorrákról és a májrákról szóló ajánlás követte, s megjelenés előtt állnak további útmutatók is.