Netanjahu és Orbán a Dohány utcában – a nagy találkozó kulisszatitkai  – jönnek Kerényi László fotói is

Kár lett volna kihagynom a tegnapi Orbán Netanjahu találkozót. Több volt, mint egyszerű protokolláris esemény. Alaposan megdolgoztam érte. Kollégáimmal együtt csaknem két órával előbb kellett a helyszínre érkezni, hogy átesünk az alapos biztonsági vizsgálaton. Már az odafelé vezető séta se volt szokványos. A zsinagóga környékét szinte hermetikusan lezárták. Furcsa volt látni a főváros legfrekventáltabb pontját teli üres parkoló helyekkel. Minden sarkon egy tucatnyi egyenruhás rendőr, a szomszédos utcák ablakai bezárva és az ottani boltok, éttermek is lehúzott rolóval várták a delegációt.

Természetesen a sajtó egyenesben számolt be az eseményekről. Így arról nekem egy szót se kellene mondani. Ám nem állom meg. Heisler András a Mazsihisz elnöke köszöntötte Izrael állam és Magyarország miniszterelnökét majd belecsapott a lecsóba. Mindenki azt várta, hogy ebben az ünnepi percekben fátylat borít a közelmúltban történtekről.  Horthy kormányzó többoldalú megítéléséről, a Soros plakát invázió következményeiről, a nagyköveti kinyilatkozásról, Netanjahu visszatáncolásáról és mindarról, ami felborzolta a magyar zsidóság belső békéjét, biztonságérzetét. András diplomatikusan, de erőteljesen, finoman, de nem sértőn csak elmondta a véleményét. Nem hátrált meg. A két miniszterelnök, elsőre Orbán Viktor majd a vendég nem erre készülhetett. Szerintem ők már ezt a témát lezárták, ezen már túl vannak. Túl nagy engedmény, ajándék lett volna, hogy ezekre a felvetésekre ott is reflektáljanak. Egyébként a magyar miniszterelnök, amikor a korábbi sajtótájékoztatón kimondta – a holokauszt idején a magyar kormány bűnt követett el, amikor nem védte meg a vallásuk miatt üldözött honfitársaikat, elment a falig. Ennél többet ne várjon senki egy közelgő választás előtt. A két miniszterelnök politikai és gazdasági együttműködése a két ország határain túl is most egybeesik a nagy Európa érdekeivel. Csak hát idáig nem mindenki ismerte fel, hogy az öreg kontinens valóságos határai az Izraeli kerítéseknél kezdődik. Védbástya, mint Magyarország déli határa, amely még hosszú ideig ostrom alatt állhat.

El a politikától. Számomra maga az esemény, a szervezés és a látogatás kulisszatitkai lenyüggöztek. Maga a szervezés, a technikai megoldások kápráztattak el. Orbán Viktor és felesége előbb érkezett a helyszínre. Netanjahu érkezése előtt két rendőrségi helikopter körözött a zsinagóga felett.  Majd színpadias várakozás után a mártírok kertjében lehullt a drapéria és begurult egy ingolstadti rendszámú páncélozott A8-as. Mögötte félszáz ilyen olyan biztonsági ember kocogott. Az autó addig ment a templom sarkáig ameddig csak képes volt erre. Így aztán a kiszállás és a kölcsönös üdvözlések takarásba kerültek a kamerák elől.

Majd innen folytatom a részleteket – ha megkapom Kerényi László barátom felvételeit. Profi módon mindenkinél előbb fedezte fel azokat a nüánszokat, részleteket, amelyek fel se tűntek a többi kollégának. Nem hiába mondtuk, mi már Hruscsov miskolci látogatásakor is résen voltunk. Láttuk., látatjuk, ami mindenkit érdekel.

Ezen a fán több ezer mártír nevét örökítették meg az ágakon
Heisler András a Mazsihisz elnöke és Netanjahu
Ez az A8 amely német rendszámmal gördült be a Wesselényi utcáról. Kikukucskáltam a drapéria mögül s észrevettem volt a konvojban még egy ugyanilyen autó, ugyanazzal a rendszámmal.
A szomszédos házak ablakait bezáratták. Néhány nyitott teraszajtó mögött időnként feltűntek a biztonsági emberek.
Addig fotóztuk a rendőröket míg nem gyorsan elhúzták a kocsi ajtaját. Nem szeretik ha nézik őket.
Itt volt az átvizsgálás, nagyüzemben
Heisler András, Orbán Viktor és Frölich Róbert – várják Netanjahut

Jó ha elárulom ezeket a képeket magam készítettem egy Samsung mobillal.