Vénusz Lángos Voks 2017   – tudtad-e ezeket a lángosról? – hogy jártunk a Korhelyben  – kóstold meg és voksolj

Igazából a krumplilángost jobban kedvelem. Főleg a platnin sűtött, jól kigyúrt libazsírost és a fokhagymást. Azt amelyiket mostanában a kocsonya meg a sörfesztiválon árusítanak. Pepecs kézimunka az előállítása.Nemrégiben burgonyás lángost kínáltak a budapesti Liszt Ferenc téri Korhelyben. Megkívántam, megkívántuk. Rendeltünk. Óriásit csalódtunk, noha a felszolgáló ódákat zenget a lángosukról, s erre kihozott két kelesztett aranysárga puffancsot. Ami nem volt rossz és nem volt jobb mint a Búza téri lángososnál. Később derült ki, hogy a fiatal felszolgáló is tudja, elmondta – ő is azt szereti amit a nagyija forgatott a platnin. A sovány krumplilángost zsírosan.  Most aztán tessenek voksolni, ha nyerni szeretnének.

 

A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik. A Vénusz, a Lángos Voks verseny apropóján most összegyűjtött néhány érdekességet erről az egyedülálló hazai street foodról.

 

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:

 • Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.
 • A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.
 • A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.
 • Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.
 • 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.
 • A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.
 • 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.

Arra a kérdésre viszont, hogy hol kapható a legfinomabb lángos, nem ilyen egyértelmű a válasz. Éppen ezért a Vénusz ebben az évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, ami ismét arra kíváncsi, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre még augusztus 31-ig lehet nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.

A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis a www.langosvoks.hu weboldalon érhető el.

 

Vénusz Lángos Voks verseny időtartama: 2017. június 6 – 2017. augusztus 31.

 

További információ:

Jónás Petra – Well PR Ügynökség

Tel: 0670/424-0159

E-mail: p.jonas@well.hu