Nemzeti Ménesbirtok és Tangazaság Zrt.  III. FIATAL FOGATLOVAK VILÁGBAJNOKSÁGA -Hagyományőrző megnyitóval startolnak   a világbajnokságon

 

                                                                                                                 Szerdán (szeptember 6.-án), Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján az állatorvosi vizsgával megkezdődött a világbajnokság programja.

 

A nemzetközi szövetség által delegált állatorvosi kar 7 ország – Ausztria, Németország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg – felvezetett 41 fiatal fogatlovát vizsgálta, közülük egyet újabb szemlére visszarendelt.

 

Magyarország 2015-ben megpályázta, elnyerte és Mezőhegyes rendezte

az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát.

 

Az általános szakmai elismerés alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016., a 2017., a 2018. és a 2019. évi világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta.

 

Ez az újabb megtisztelő bizalom lovaskultúránknak, hagyományainkban, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak szól. Magyarország eddig – teljes szakmai- és közönségsikerrel – 12 fogathajtó világbajnokságot, 3 Európa-bajnokságot és 10 Lovas Világkupát rendezett. Hajtóink az Európa- és világbajnokságokon 96 érmet – köztük 41 aranyat – nyertek.

 

A világbajnokság résztvevőit – színpompás, hagyományőrző ünnepség keretében –  a házigazdák nevében Pap István Tibor vezérigazgató köszöntötte és Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakág elnöke nyitotta meg.

 

Megtisztelő, hogy hazánk és az idén 233 éves mezőhegyesi ménes elindítója a fiatal fogatlovak megmérettetését szolgáló világbajnokságnak; ezzel hozzájárul az új versenyrendszer kialakításához – mondotta Pap István Tibor.

A cél: nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését; a versenyteljesítmény alapján hiteles nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára.

 

Mezőhegyes most új fejlődési pályára állt. Az elődök föld- és állatszeretete, értése, az élő múlt ma is biztos alapot adó példa. A gazdag hagyományokat most a legújabb világszínvonalú módszerekkel ötvözik. A legkorszerűbb fajtákat, a legfejlettebb tenyésztési, technikai, technológiai, vállalatszervezési, üzemszervezési és menedzsment megoldásokat alkalmazzák. A ló kitüntetett szerepe változatlan marad.

 

Fugli Károly örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt két évi sikerek nyomán Magyarország, Mezőhegyes – mint már annyiszor – ismét a fogatsport fejlődését szolgáló rangos esemény rendezésére, vállalkozott, amely kapocs a tenyésztés és a versenysport között. Az eddigi sikerek, a nemzetközi színvonalú rendezés tapasztalatai alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fogathajtó Szakága úgy döntött, hogy a 2018 és 2019. évi Világbajnokság megrendezésével is Mezőhegyest bízza meg.

 

A bemutatón a mezőhegyesi bölcsőben született, védett történelmi lófajta, a Nóniuszé volt a főszerep.

 

A fajtaalapító Nonius Senior mén több mint200 éve érkezett Mezőhegyesre. A program erre emlékezve a Nóniusz-tenyésztés hagyományai előtt tisztelgett. Bemutatta: Mezőhegyes e nemzetközi rangú patinás intézmény, immár 232 éve a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence lótenyésztésének is meghatározó évszázados bölcsője, éveken át vezetője volt. A tudatos, szakszerű tenyésztői munka rövid idő alatt maradandó értékeket alkotott – három védett történelmi lófajtánkat a Nóniuszt, a Furioso North Start és a Gidránt tenyésztette.

 

Ötletes színfoltja volt a megnyitónak, hogy korhű ruhában, II. József császár és magyar kiurály emlékét idézték, aki 1784-ben kelt rendelete szerint „A tsaszári királyi ménes az Arad vármegyében fekvő Mező Hegyes nevű alkalmatos pusztán állíttassék fel.” A gondolatokban ott volt a Mezőhegyes egyik megálmodója Leveldi Kozma Ferenc, aki a gyakorlati lótenyésztők tapasztalataira építkező munkásságával a magyar lótenyésztés aranykorának kimagasló személyisége, a ménesek újjá szervezője, kiváló lovak tenyésztője.

 

Program: szeptember 7., (csütörtök) Mezőhegyes, Lovaspálya

9 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás)

 

Kísérő program

népművészeti kirakodó vásár

ízek utcája; a vidék ételkülönlegességei

A belépés ingyenes