Államosították a kapualji kisboltokat – megvan a döntés háttere – meggyőzték a szocialista városvezetőket a Plaza és a Szinvapark tulajdonosai – a jutalmuk nem maradhatott el

A szocialista városvezetés idejében gondoltak egy nagyot – persze nem véletlenül – és minden kapualji kisboltost kiebrudaltak. Hiába fizették a bérleti díjat, hiába volt a felépítmény többsége magántulajdonban, hiába fizettek ingatlanadót is az akkori építési osztály polgármesteri jóváhagyással a Rákosi Mátyás idejére hajazó államosítással kisemmizte a kiskereskedőket. Ezzel a kíméletlen és sokáig megmagyarázhatatlan döntéssel több mint félszáz ős miskolci polgárt lenulláztak. Minden az ingatlankezelőre és az építési osztályra bízták a hálátlan feladatot indokolni kellett a döntést. Kitalálták, műemlékvédelmi és város szépitészeti okokból kell helyreállítani a kapualjak eredeti állapotát. Pontosan harminc év elteltével ami ugye már elegendő lett volna, hogy ezek a kis üzletek történelmi örökséget képezzenek.

A lényeg, hogy minden kártalanítás nélkül több száz miskolci családot bolttulajdonost kisemmiztek. Mert tehették. A következménye, hogy ma a miskolci belvárosi kapualjak elhagyatottak, pisiszagúak és hiányoznak a korábbi magánpénzen fénylő kirakatok, fali vitrinek.

Nos, mostanra akadt egy okos ember aki felfedezte az intézkedés hátterét. Magamtól sose találtam volna ki – állítólag az akkori bevásárlóközpontok, a Szinva park és a Pláza tulajdonosai kapacitálták a szocialista városvezetés prominenseit erre a gyilkos megoldásra. Számukra létfontosságú volt, hogy az üres pavilonjaikat megtöltsék kereskedőkkel és egybe ellehetetlenítsék a multik ellenfeleit, bezárassák a konkurenciát. Sikerült. Mindenki megkapta a jutalékát csak a tisztességes kereskedő fizettek meg ennek az aljasságnak az árát.

Erre mondják soha semmi sincs későn. Most is lehetőség van még a szembesítésre és a bírósági úton való kártérítés kikövetelésére.  Ha a miskolci kapualjakból kitelepített kereskedő perközösséget alapítanak nálam megvannak a dokumentációk a tények bizonyítására. Bár a történtek egybeesése már önmagában is elegendő a piszkos eljárás igazolására.  Tehát aki megőrizte az ezzel kapcsolatos dokumentumait, levelezéseit az küldje el az info@szantograf.hu mail címre.