Megyei lakodalmas nap Arnóton – menyasszony kikérés , búcsúztatás  húsz vőféllyel

(Arnót) Október 14-én, szombaton, immár negyedik alkalommal szervezték meg a településen a hangulatos, látványos megyei lakodalmas napot – tájékoztatta lapunkat dr. Üveges István polgármester. Az általános iskolában a környező települések (Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Miskolc Eszterlánc Óvoda, Arnót) óvodásainak „esküvőjével” vette kezdetét a program, majd az észak-magyarországi vőfélyek gálaműsora keretében egy mai vidéki lagzi hangulatos eseményeinek bemutatóján szórakozhatott a közönség, a menyasszony kikéréstől kezdődően a búcsúztatáson, a lakodalmi játékokon át a menyecsketáncig. Közel 20 vőfély kápráztatta el népies verseivel, hangulatfokozó játékaival a nézőket. Erdélyből is jöttek ceremóniamesterek, a „menyasszony” és „vőlegény” Szentistvánról érkezett, matyó népviseletben. Este fél héttől az Irigy Hónaljmirigy együttes esküvői paródiát adott elő. A program az Alsózsolcai Gondozási Központ szervezésében vőfélykendő és szakácskötény kiállítást, és a gyerekek részére lagzis játszóházat is tartalmazott. Idén is meghirdették a lakodalmas sütemények, valamint a lagzis pálinkák megyei versenyét. A rendezvényt lakodalmi bál zárta, amelyet Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg.

A Miskolc melletti település önkormányzata az utóbbi években több, különböző műfajú rendezvényt szervezett a lakodalmi kultúra témakörében (pl. ökumenikus házassági évfordulós ünnepség, roma lakodalmi szokások bemutatása, a jövőre is megrendezendő májuskosár-kiállítás, stb.).

A képviselő-testület rendelete alapján a településen élő és házasságot kötő párok egyszeri, 10 ezer forint összegű támogatásban részesülnek. Ebben az évben a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba két, a párválasztáshoz és a menyegzőhöz kapcsolódó nemzeti érték is felvételre került Arnótról, a borsodi lakodalmi fonott kalács, valamint a borsodi májuskosár.  A fentiek alapján talán nem túlzás, ha az elmúlt évek történéseit összegezve azt mondjuk, hogy Arnót a lakodalmi kultúra otthonává vált.