Itt a második kötet – Sasok a viharban , megjelent Viola Judit történelmi regényének a folytatása – könyvbemutató dedikálással – Kerényi László fotóival

Évente egy regény.  Ez a penzuma Viola Juditnak, aki 1982-ben hittudományi főiskolát végzett, s az óta lelkészként, kántorként és kórusvezetőként szolgálja Göncön a református híveket. Egy esztendővel ezelőtt jelent meg a Sasok a viharban című első könyve és most hétvégén már a másodikat dedikálta a Tiszán inneni Református Egyházkerület miskolci székházának a nagytermében.

Szirtek csúcsán, nemesi sasfészekben dőlhet el a királyság sorsa. Vérzivataros trónviszályos esztendőkben a XIII. század i Magyarországon kalandozunk, IV. Béla király nemrég űzte ki a tatárokat – de alig lát neki az újjáépítésnek már is fellángol a családi háborúskodás. A királyt még saját gyermekei is támadják a trónért. Az északi országrészt uraló királyhű Aba nemzetség feje, Dávid új erődrendszert épít a birtokán a tatárok ellen, miközben a fiait is fel kell készítenie a küzdelmes életre. A könyvbemutatón érzékletes előadásban hallhattunk izgalmas részleteket az új fejezetből.

Viola Judittal, a szerzővel Viskolcz Noémi és Gyulai Éva a Miskolci Egyetem BTK történelemtudományi Intézetének oktatói beszélgettek a pódiumon. Számukra is érdekesnek tűnt a lelkésznő tájékozottsága az Árpád házi királyok korából. Mint megtudtuk Viola Judit minden írása előtt alapos történelmi kutatásokat végez a könyvtárakban és az világhálón. Természetesen mindezt saját fantáziájával, álmaival képes olyan hitelesen megrajzolni, hogy az olvasó előtt már filmszerűen peregnek a Magyarság sorsát hosszú időre meghatározó események. Minden regénye romantikus kalandokban bővelkedik korhatár nélküli, sőt igazából a fiatalságnak ajánlatos, hogy betekintést kapjanak a Magyarság sorsdöntő esztendeinek történéseibe. Viola Juditot megihlette, hogy az Aba nemzetség lakhelyéhez közel élt. S nemcsak legendák, hanem romok is őrzik emléküket.

A könyvbemutató sikeres dedikálással zárult. Ahol mindenki aziránt érdeklődött, hogy mikor olvashatják a folytatást. A szerző elárulta, hogy igazából szakozásként, éjszakánként szállja, meg az ihlet akkor alkot. S a lelkészi munka és a család mellett évente egy új könyvre futja majd. S természetesen a harmadik rész már össze is állt a gondolataiban. S ezek az olvasói találkozók nagy segítségére vannak, hiszen itt derülnek ki, hogy melyek azok a legendák, történetek és történelmi személyiségek, amelyeknek az életét meg szeretnénk ismerni.

Már el is olvastam – igaz a másodikkal kezdtem – így érdekesebb lesz majd az első
Magamnak is ilyet szeretnék – sorbaállás a dedikálásnál