Fergeteges hanuka ünnepség Miskolcon – a főrabbi magához ragadta a mikrofont – zsidó nótaest az imaházban   – pesti kabaré neves fellépőkkel

Köszönetet mondunk az ünnepségen megjelent csaknem 100 vendégnek, hitközségi tagnak, hozzátartozóknak és barátainknak. Természetesen a fellépő művészeknek is külön kiemelve a Debóra Nőegyletet akik megszervezték ezt a csodálatos rendezvényt.
Beregi Péter és Heller Tamás pesti művészek klasszikus kabaré műsoruk után, elismerően nyilatkoztak, nagyon régóta nem léptek fel ilyen nagy számú és ilyen jó humorú zsidó közösség előtt. Az mondták bármikor szívesen visszajönnek.

A zenét Molnár Tamás, Saxon Csaba és Erdős Judit szolgáltatták maximális színvonalon.

Meglepetés „vendég művészünk” Markovics Zsolt főrabbi a mikrofont magához ragadva é hihetetlen hangulatú dalestet rögtönzött, szenzációs volt grajsze skajach! Természetesen a kóser fánk és hidegtál sem maradhatott el.
Vendégeink közt két izraeli család is volt.
Itt jegyzem meg és nem mellékesen, az ünnep alatt végig minjenben imádkoztunk és , közösen gyújtunk gyertyát a sulban majd otthon

.Minden nap tanultunk, a rabbi érdekes tanításokat adott, kósert ettünk, ez külön egy hatalmas dolog, és köszönet ezért mindenkinek.

Látva ezt a tényleg nagy vidám élő „tömeget”, a hitközségért nap mint nap dolgozó maroknyi nő és férfi visszaigazolást kapunk igyekezetünkről, láthatjuk van értelme dolgozni és küzdeni.

A hanuka gyertya lángja kapcsán, egy gondolat járjon a fejünkben, ne a hamut, a lángot őrizzük!
Ezúton szeretnék köszönetet mondani Markovics Zsolt,Elek Andrásné (Kati), Erdős Judit, Erdős Péter, Váradi László és Ráckövesi Péter hittestvéreinknek a hanukai ünnepség megrendezésében végzett munkájukért. Röviden ennyi volt a miskolci zsidó hitközség vezetőségének közös közleménye a vasárnap esti ünnepségről. A vidéki közösségek közül az idén Miskolcon volt a legemlékezetesebb ilyen ünnepség. Ebben talán annak is nagy a szerepe , hogy egy félévszázad után Miskolcnak ismét van önálló főrabbija aki varázsával képes felpezsdíteni a hitéletet.

Igazából a miskolci zsidóság hitélete, a gyülekezet ünnepei sose voltak reflektorfényben. Sose volt szokásban a médiában tetszelegni. Már csak azért se mert a közösség zöme nem örül a nyilvánosságnak.Megtapasztalták azt is, hogy a zsidóság nyilvános utcai rendezvényeit sokan kifogásolták. Egy egy ilyen poszt után özönlenek a rosszindulatú névtelen posztolók okos megjegyzései. Ezzel szemben a zsidóságukra őszintén büszke hívők kifejezetten jónak tartják az utcai hanuka gyertya gyújtásukat. Mondván a vallási másság, a sokszínűség, a zsidó szertartások megismertetése csak növelheti a társadalmi egyetértést, a kölcsönös elfogadtatást.

(A gond csupán annyi, hogy a pesti chabadosok által szervezett, vidéki, miskolci nyilvános Hanuka gyertya gyújtásra talán jó ha két helyi izraelita vallású ment el. Ezen mindannyiunknak érdemes elgondolkodnia – vallják a nagy múltú helyi hitközség tagjai.)