A gyertya lángja  – mint ezernyi szentjánosbogár, apró pislogó fények, úgy tündököltek a BAZ Megyei  EGYMI Sályi Mozgásjavító Tagintézményének diákjai kedden délután a szeretet ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen.

A sályi Eötvös Kastély immár 50 éve szolgálja a halmozottan fogyatékos gyerekeket. Iskolát, kollégiumot, második otthont nyújt az egész ország területéről érkező mozgáskorlátozott, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek, fiatalok számára.

Lassan érkezett el az idei évben is a Karácsony, a hosszú, tanulással töltött hónapok után. Az iskola tanulói is vidáman készültek az ünnepekre. Különösen izgatottak, színjátékot próbáltak. A felnőttek egész évben feléjük irányuló gondoskodását, figyelmét, szeretetét, támogatását egy kis betlehemi játékkal szerették volna megköszönni.

 

Az adventi negyedik gyertyát hagyományosan, az ünnepség keretében együtt gyújtották meg a gyerekek, pedagógusok, gyermekfelügyelők, munkatársak, és az iskolát fenntartók, támogatók, segítők, adományozók. Ilyenkor olyan, mintha álomban járna az ember: emlékezünk, számot adunk, tervezgetünk, egy kicsit jobban odafigyelünk egymásra. Az idei évben nagy meglepetést és örömet okozott számukra az Észak-Magyarország által kezdeményezett „Mikulás” csokigyűjtő akció. A bőséges ajándékból a karácsonyfa alá is jutott, de egész évben részesülnek a jólelkű adományozók, szponzorok, segítők figyelmességéből. Cégek, alapítványok, magánszemélyek, szülők is egyaránt összefognak, támogatnak. A Sályi Mozgásfogyatékos Gyermekekért Alapítvány számlájára kisebb-nagyobb pénzösszegek érkeztek. A támogatók műszaki cikkekkel, ruhaadományokkal és személyre szóló ajándékcsomagokkal lepték meg a gyermekeket. Odaadó emberek segítségével évek óta eljuthatnak a mikulásvonatra, egy bábszínház évente érkezik ajándék mesejátékkal, de a felsoroltakon kívül még számtalan segítséget kapnak jólelkű emberektől, mint pld. utaztatást, ruhaneműket, ortopéd- és fejlesztő eszközöket. A gyerekek által legjobban várt esemény az utolsó tanítási napokban az iskolai közös karácsonyi műsor. Kedden nagy volt az izgalom. Betlehemi játékokat adtak elő a diákok, majd a nevelők csodálatos karácsonyi énekekkel kápráztatták el a közönséget. Gál András, a tagintézmény vezetője háláját fejezte ki és megköszönte a szponzoroknak az egész évben nyújtott támogatást.” Nagyszerű, amikor az emberek szívükön viselik egy intézmény sorsát, jövőjét. Ez az iskola nemcsak egy intézet, sokkal több annál: reményt ad, érzelmi impulzusokat áraszt és jellemet formáló erővel bír.” mondta meghatódva tagintézmény vezető úr.

áw

Amit kedden délután láthattunk, az nem volt más, mint példaértékű igyekezet arra vonatkozóan, hogyan teljesedhetnek ki a gyermekek abban, amiben jók. A hangulat megindító volt. Szemmel láthatóan a gyerekek élvezték, amit csináltak. Talán az a legjobb motiváció a tanárok számára is, amikor látják kitartó munkájuk eredményét.

Olyanok ezek a gyermekek, mint a gyertya lángja. Pislákolnak-pislákolnak, majd egyszer csak a magasba emelkednek és a gyertya, lángoló fényeként tündökölnek.

  1. Bacsó Bea