Szegedi Laci jelenti Németországból – mit hozhat a régi új kancellár a polgároknak – számítanak a magyar orvosokra és az ápolókra

Hogy mit hozhat Angela Merkel kancellársága a németeknek? Őszintén? Egy büdös nagy semmit.

Laci nem bújik ki a bőréből . A média vele beköltözött az ottani kórházba. Nem fogja vissza magát ha az igazságról van szó

Átlagos német dolgozó elvan, mint a befőtt, a havi átlag 3 ezer eurós jövedelmével, bemegy a munkahelyére, mint bárki más, aztán a MarktKauftban lendíti a gazdaságot, mert zabálni kell, inni kell, neveli gyerekeit, nagyjából ennyi. Ha azt mondanám, itt, a volt NDK-ban, mondjuk a ThaiBüffet-ben sörözőknek, hogy holnaptól a megboldogult II. János Pál pápa vezeti országukat, azt is letojnák.

Megértem.

A magas állami bevételeknek köszönhetően, az itteni polgároknak a megélhetés biztosított. Azért, hogy a volt NDK-t felzárkóztassák, hatalmas pénzek áramlanak ide, az északi régióba. Hoztak például egy törvényt, hogy az NDK-s nyugdíjaknak el kell érniük a nyugat-németországi nyugdíjak 98 százalékát.

Környezetemben Európa legnagyobb egészségügyi beruházása zajlik, ezért is hívtak ide. Az 1419 óta fennálló orvosi egyetem, itt Rostockban megduplázza kapacitását. Mert kapnak az emberek egy hatalmas sürgősségi centrumot.

Négyzetméterben is. Modernitásban is.

Merkel asszonynak, volt keletnémetként nem volt nehéz dolga. Repíteni álmokat, felhúzni nyugdíjakat nyugati szintre, borítékolt volt a sikere, ő maga is NDK-s. Nyugat-Németországban, a volt NSZK területén nem sok tennivalója van, működik a gazdaság, Bajorország hőzöng, és fogadja Orbán Viktort, akire megmentőjeként tekint.

 

A csatolt képen Európa legnagyobb kórházi beruházása Rostockban. Összesen 170 ezer (!) négyzetméteres új épületkomplexum, 3 ezer milliárd euróból(!) a legmodernebb felszereltséggel várja szeptembertől a pácienseket, közben a jelenlegi épületek funkciói is megmaradnak. A klinika vezetése szerint  az orvos és ápolószemélyzetet külföldről biztosítják. Az intenzív osztály működtetése például megoldódott: csak magyar ápolók és orvosok dolgoznak majd itt, ahogyan én is. Az építkezés befejeztéig más osztályokon kaptam munkát.

/ a szerkesztő megjegyzése – ha jól írta a számokat már is hanyatt estem – ebből a pénzből olyan kórházat is lehet építeni ahol feltámadás osztályt is kialakíthatnak)