Begyükben vagyunk – rászálltak a magyar autósokra – bünti mindenért – magas szintről jöhetett az ukáz – a Paksi bővítést is kifogásolják

Rászálltak a magyar autósokra Ausztriában. A hírek szerint akár többszáz ezer forintos bírságot is kiszabhatnak az állítólagosan műszaki hibás kocsik tulajdonosaira. A sztráda pihenőkbe leterelt személyautókat rénézésre vizsgáztatják. És egy kavicsfelverődés sújtotta lámpaüveg miatt négyszáz eurós bírságot is kivethetnek. Ha péntek délután esünk a kelepcébe akár a fogdában is kiköthetünk. Amíg nem fizettünk se a kocsit se a forgalmi engedélyt nem kaphatjuk vissza.

Szerintem az osztrák rendőrők korábban se voltak toleránsak honfitársainkkal. Ám idáig nem tapasztaltuk azt, hogy kifejezetten utaznának a renitenskedő magyar gépjárművezetőkre. Tény, hogy gyorshajtás és szabálytalan parkolás miatt idáig is lesújtottak ránk , de nem ennyire szígorúan.

Többen ezt a kedvezőtlen változást többféle módon magyarázzák. Feltehető, hogy a most lezajlott kormányváltás következményeként  keményítettek be. Esetleg valamelyik új politikai vezetőnek hasonló tapasztalatai lehettek a magyar rendőrőkkel való találkozáskor. Vagy nem rokonszenveznek velünk és konkrét utasítást kaptak a sogórék zsarui, hogy nem kíméljenek minket. S ha a parancs így szól akkor azt teljesíteni kell.

S, hogy éppen most jelezték a Lajtán túlról, hogy a Paksi atomerőmű bővítését se nézik jó szemmel és vétót emelnek a beruházás ellen, ez is egy jelzés számunkra. Az új osztrák vezetés talán nem annyira híve már a jószomszédságnak mint a korábbi. Mindenesetre, ha erre lesz dolgom igyekszem majd betartani az összes közlekedési szabályt. Még a parkolásosakat is.

Egyébként elöregedtek a szomszédok zsarui . Kevesen vannak, nem képesek feltölteni az állományt és a fiatalok ódzkodnak a kemény bevetésektől. Újabban már úgynevezett részmunkaidős rendőröket is alkalmaznak.