Nem kell mindig kaviár – Borsodi Hetek – helyi finom falatok az Avalon Ristorantéban – csak február 11.-ig – ne tessék abbahagyni

Bajusz Gergely az Avalon gasztronómiai igazgatója bizton vallja – nem kell mindig kaviár. Jólesik időnként a régió hagyományos ételeivel is megörvendeztetni a hozzájuk látogatókat. Mi helybéliek büszkék vagyunk arra, hogy se szeri se száma a megye ínyencségeinek. Egyébként a messziről jött vendégek is szeretik a kulináris kalandozásokat, a helyi fogásokat megkóstolni.A nagy csapat örömmel, élvezettel tesztelte a Borsodi Hetek finom fogásait.Albók Gyula Kazincbarcikáról,Szepesi Gábor Hernádnémetiből színesiti a különleges étlap aktuális választékát. Kiss József és Soltész Krisztián Felső Majlátról és Abaújszántóról.Tiszamenti kapor leves. Hibátlan. Akik a kaport is kaporral kedvelik   – mint jómagam -azok  rabjaivá válnak ennek a fogásnak.Aki eszik az meg is szomjazik.

  S ha már itthon vagyunk – kezdjük Erdőbényei Béres pezsgővel. Utána jöhet a Gallay Bükk Blanc, Pingyom vagy Mádról Szarka hárslevelű vagy Tokaj Nobilis Kövérszőlő, Bodrogkeresztúrból. Ha elbizonytalanodunk, hogy mihez mi illik vagy mi esik jól helyben a tanácsadó segítsége. A gasztronómiai igazgatóval lehet konzultálni.Aki a halat szereti ezt ki ne hagyja.Megvallom erről még nem is hallottam.  Itt az ideje tesztelni. Megjegyzem a férfierőt dagasztja… Nocsak, csak becsempészték a kaviárt.Ez valami helyi specialitás. Még, hogy cicanadrág?  Pardon macska.  Nagy a különbség. Ennek utánajárok, ilyen fantázianévvel valami különleges finomság lehet.Ez ránézésre is ínycsiklandozó. Bárányt ritkán eszünk. Itt jól látszik, hogy az esztétikus tálalás már önmagában étvágygerjesztő.Mondani se érdemes, a krumplilángos a legsokoldalúbb étek. Nem is tudtam, hogy Szirmabesenyőn szilvalekvárral házasítják. A finoman hintett porcukor a tetején már csak hab a tortán. Talán ezzel a desszerttel akár zárhatnánk is a vacsorát. Most.

Vagy mégse. Hiszen itt van a komlóskai túrós derelye ruszin grízes lángossal. Ezt nem kihagyni.

Ám érdemes megfontolni, hogy folytassuk ezt a lokális gasztronómiai kalandozást a jövőben. Kis megye, de a lokális finom falatokban óriásiak vagyunk. Ha Bajusz Gergő is úgy akarja ennek lesz folytatása – s az emődi tehéntánc után a hernádvécsei csöröge is felkerülhet majd a Ristorante alkalmi étlapjára….