Járadékcsaló nyugdíjas – hét évig megvezette az önkormányzatot

 

Hét éven keresztül tévesztette meg az önkormányzatot egy 71 éves férfi és így több mint kétmillió forint összegben vette fel az időskorúak járadékát jogosulatlanul.

 A vádlott 2009 évtől részesült öregségi nyugdíjban. Még ebben az évben kérelmet nyújtott be a miskolci önkormányzathoz és kérte, hogy részére időskorúak járadékát folyósítsák. A kérelmen nem tüntette fel, hogy rendszeres öregségi nyugellátásban részesül, holott ez kizáró tényező, ha a nyugdíja meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj 95 %-át. Nyugdíja ettől magasabb volt.

Az önkormányzat a hamis tartalmú kérelem alapján folyósítani kezdte számára a közel harmincezer forint összegű járadékot. Kétévente kellett újabb nyilatkozatokat benyújtania a vádlottnak. Ő minden alkalommal elhallgatta, hogy nyugdíjban részesül.

2016-ben az önkormányzat egyeztetést végzett a kormányhivatal nyugdíjosztályával és ekkor derült fény a csalásra. Ezen időpontig a férfi több mint kétmillió forint összegben vette fel jogtalanul a támogatást.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt emelt vádat a férfival szemben és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

/ a címkép csak illusztráció/