Ki a hibás ha elfagy a közkút – az időjósok előre jelezték – ötven család ölbe tett kézzel várta a megoldást – különben akár együtt is érezhetnénk velük

Nádassy barátom riasztotta a vízműveket. A hír szerint az ötven család vízellátását biztosító közkút elfagyott. e miatt a környéken élők bajba kerültek.

Hangsúlyozom, hogy együtt érzek velük, őszintén sajnálom valamennyiket. Számunkra akiknek egy apró kézmozdulattal ma is csorog a hideg és a meleg hákettőo elképzelhetetlen mindez. Időnként nehéz is elhinni, hogy még mindig vannak közöttünk olyanok akik nap mint nap vödörrel járnak vízért.

Ám még is szóvá kell tennem, hogy a most bajba került ötven család közül miért nem akadt egy két józan előrelátó ember aki a közelgő fagy előtt  teszi a dolgát a kút elfagyása ellen.

Elég idős vagyok ahhoz, hogy ismerjem az ezzel kapcsolatos praktikákat. Mi sokáig laktunk a Széchenyi úton egy hatalmas polgári lakásban ahol a nagy konyhában a gáztűzhely mellett még sparhet adta volna a meleget. A fali csap az akkori időkben gyakran elfagyhatott volna és akár heteket várhattunk volna az ingatlankezelő szerelőire, hogy vizet fakasszanak. Így aztán kellő időben egy icipicit megnyitottuk a csapot és folyamatosan csorgattuk.

Igaz akkoriban a víz még nem került pénzbe, azzal hűtöttük a dinnyét és a sört. A tetemváriak közül miért nem akadt egy személy aki kipeckeli azt a csapot, csak annyira, hogy folyamatosan csorogjon. Persze faluhelyen arra is van elég energia, hogy az ilyen létfontosságú valamit szalmazsákkal bugyolálják. Vagy felváltva , kellő időközönként megnyissák. Mindegy, megértettem, sokkal könnyebb az interneten panaszkodni, hogy elfagyott a csap. Még, jó, hogy a természetfelelős olyan mennyei magasságokban van, hogy hozzá alig jutnak el az ilyen sirámok.

“Feladó: Pém Mihályné <gabriella.pemne@gmail.com>
Dátum: 2018. február 28. 15:05
Tárgy: Lefagyott a közkút
Címzett: József Nádassy <nagylaszlokor@gmail.com>

A Miskolc, Tetemvár alsó sor előtti közkút lefagyott, több mint 50 család maradt víz nélkül, a legközelebbi közkút messze van.Kérjük, lajtos kocsival hozzanak vizet !  Horváth Gyuláné Miskolc ,Tetemvár alsó sor 17.”