Az olvasás szentélyében – ezt is én írtam – a könyv a legjobb barát – akár csalódhatsz is benne

Micsoda világba születek, nálunk mindenki olvas. Könyvespolcra nem telik, de a szekrény tetején sorjáznak a legújabb művek. Az olvasólámpa alatt az éjjeliszekrényen állandóan hever egy szamárfüles, álomba ringató könyv. Nénikém, Manyika, Galambosi Sándorné évtizedekig vezeti a Bajcsy Zsilinszky úti könyves áruházat. S bár egy forintért lehetek könyvtári tag, mégis hetente böngészem át az áruházi kínálatot. Nem vagyok stréber, de az iskolai kötelező irodalmi naplóm hamar betelik.

És amikor egyenként 26 forintért megkapom az ötvenkötetes Aranykönyvtári sorozatot, madarat lehetne fogatni velem. Máig őrzöm a pirosas, aranyszegélyes, vászonborítású műveket. Manapság vége a nyomdafesték illatú nyomtatott gyűjteményeknek. Az E-book, a világháló gyökerestől változtatja meg az olvasási kultúrát. Vagy mégsem? Sutba a pennával és a kopogó Remingtonnal, klaviatúrán pötyögünk, de a fedeles papírra nyomott élvezetekről sose mondunk le. Vízi Tiborné Erika, az Újdiósgyőri Antikvárium és Régiségbolt tulajdonosa az első miskolci könyves aukción még egyszerű kincskeresőként vesz részt. Azt tapasztalja, hogy az Abaúj Antikvárium igyekezete csaknem érdektelenségbe fullad a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Noha nagy a kínálat, mégis mintha hiányoznának a gyűjtők. Erika, aki maga is a régi, míves könyvek szerelmese, ott helyben eldönti, hogy ezt a hagyományt nemcsak folytatja, de fel is virágoztatja. A miskolci, Andrássy úti kereskedésben hegyekben állnak a régi könyvek.

A tulajdonos elmondása szerint sokan keresik az 1945 előtti kiadásokat, a politikai, a történelmi, a vadászati és a földrajzi témájúakat. Adják-veszik. A két aktus közben pedig maguk is tanulmányozzák, katalogizálják. És elhatározzák, hogy a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve, 2015-ben megrendezik a könyvheti aukciót az Erzsébet téren. Az árverésen bárki részt vehet, és menet közben is bekapcsolódhat a licitálásba. Megismerik a törzsközönséget, és karácsony közeledtével egy újabb aukciót tartanak a Lévay József Református Gimnázium kollégiumi dísztermében. Hála a méltatlanul bántott internetnek – az ország szinte valamennyi részéből jönnek az érdeklődők. Árverési katalógusukban igazi ritkaságok, kincsek várnak gazdára. A mostani harmadik aukción már tizenötezer forintos leütések is vannak. A legolcsóbb egy irodalmi mű, ezer forintért. Az aukciót a család jó barátja, a szintén könyvgyűjtő Zólyomi Péter vezeti. Profin kezeli az aukciós kalapácsot, élvezi a licitálást, ám bizonyos tételeknél megremeg a keze.

Vannak könyvek, amelyekre maga is szívesen szert tenne. A siker titka, hogy az antikvárium minimális licitjutalékot számol fel a beadónak és a vásárlónak. A lényeg, hogy pörögjön az üzlet, menjen a bolt, és a miskolci könyves aukció híre eljusson a világba, hogy Budapest, Szeged és Debrecen után itt is hagyományt teremtsenek. Erika megvallja, a mostanában sokat vitatott Wass Albert, Nyirő József és Tormay Cécile művei iránt nő a kereslet. Ez talán annak tudható be, hogy a szerzők életútja, politikai hitvallása körüli jelentős nézetkülönbségek, a velük kapcsolatos hírverések megnövelhetik az irántuk való érdeklődést. A gyűjtők, az olvasók meg majd eldönthetik, hogy valóban kit érdemes piedesztálra emelni vagy elfelejteni. Az Andrássy úti üzlet sarkában egy Lenin-mellszobor vár gazdára. Fölötte egy szovjet katonai egyenruha. Mellettük egy kurblis telefon, Mambó magnó és lemezjátszó és minden lim-lom, százszámra.

A földön, a bolt teljes hosszában sorakozó könyvek viszont figyelmeztetnek, hogy ez mégiscsak egy antikvárium, a mindentudás szentélye. Rengeteg itt a könyv, amelyek csendben az olvasóikra várnak…