Volt egyszer egy Déli Hírlap – szenzációs leletre bukkantam – digitalizáljuk az újság képarchívumát
Déli Hírlap csoport

Mivel 1969 szeptemberétől a roló lehúzásáig dolgoztam a Déli Hírlapnál mindig is próbáltam a lap szellemi örökségét menteni. Átmenteni, míg csak lehetett. A fiatalabbak nem tudhatják, nem ismerhetik ez a napilap a szocializmus nem éppen tág keretei között bulvárosodott.

Ezt jó értelemben mondom, büszkén.  Alapelv volt, amit magunk se olvasnánk azt nem írjuk meg. Volt szögletes keményfejű szerkesztőnk is, de az újságnak még ők se árthattak. S akkor mondom a jó hírt. Megtaláltam a lap neves fotósainak az archívumát. Egy garázsban egy kedves kolléganő őrizte a negatívokat. Míg át nem veszem csak azért imádkozom, hogy épségben találjam valamennyit. A lelet állítólag Szabán Gabika és Jakubik Laci képeit is tartalmazza. Kapásból mondom az ősöket – Ágotha Tibor, Kerényi László, Vadas Zsuzsa, Szathmári László, Solymosi László, Tóth Szántai Bea, Kaderják Csilla és még sokan mások.

Most hirtelen felsorolni se tudom, hogy mennyi fotósunk volt, s közülük kik azok akik a végsőkig részt vettek a csapatmunkában. Egy biztos, ilyen lelkes, szakmaszerető társaság aligha lehetett más lapoknál. Őket éjszaka is ugraszthattam ha egy egy ínyünkre való, az Olvasókat érdeklő téma adódott. Ezekről a sztorikról próbálok majd mesélni is.

Most  viszont az foglalkoztat, hogy ezt a kisteherautónyi negatívot, hogyan menthetjük meg az utókornak. Miként , s miből digitalizáljuk és ha sikerül hol találjunk méltó helyet a megőrzésre. Tudni kell, hogy ez az anyag Miskolc történelmének három évtizedét felöleli fekete fehérben és később színesben. Felbecsülhetetlen érték. Akinek ötlete van mindehhez ne fogja vissza magát.