Felsőzsolca sikere –  tavaly több mint egymilliárdot nyertek pályázaton – árvíz ellen védett település

 

Felsőzsolca tavaly ünnepelte várossá nyílvánításának 20-ik évfordulóját. A település minden eddiginél magasabb, -összességében több mint egymilliárd forintos- pályázati pénzzel gazdálkodhatott. Az önkormányzat gazdálkodásának köszönhetően jelentős fejlesztéseket hajthattak végre. Az elvégzett munkáról a város polgármestere Dr. Tóth Lajos beszélt:

Dr. Tóth Lajos polgármester

„A tavalyi évünk a pályázatírással tellt el, és volt értelme, mert négy témában is sikeresek voltunk. A „Zöld Város” program keretén belül, -azon kívül hogy valóban zöldítjük a települést,- épülni fog egy nagyon szép inkubátorház, amelyben többek között közösségi és vállakozói tér, kap majd helyet, de önkormányzati tevékenységre alkalmas irodákat is kialakítunk.

A csapadékvíz elvezetési pályázat nagyon fontos elem, ugyanis a 2010-es árvízből okulva, nem ülhetünk tétlenül. A kormány segítségének köszönhetően ma már kizárt egy újabb -hatalmas kárt okozó árvíz, azonban gondolnunk kellett a csapadékvíz elvezetésére is. Gyakorlatilag a nagyobb esőzések után kialakuló belvizek Sajóba történő elvezetését kellett megoldanunk, így Felsőzsolca már teljes egészében védett lett.

Fontos feladatnak tartottuk a Családsegítő Szolgálat Kassai úti épületének felújítását, korszerűsítését. Itt a nyílászárók cseréjén túl napelemek felszerelésére is sor kerül, energiatakarékossági okokból.

.Új elem a humánszolgáltatások fejlesztése a térségben, ez főleg  felvilágosító előadásokról szól, olyan humán szolgáltatásokról amelyek a lakosságot segítik. Erre a célra mintegy 500 millió forintot, az előzőekben említett „Zöld Város „ projectre 300, a csapadék elvezetésre 280, míg a szociális gondozó felújítására több mint 50 millió forintot nyertünk. Összességében ez több mint egymilliárd forintos pályázati összeget jelentett a városnak ilyen jelentős támogatást eddig még nem tudott a település  megszerezni. ”