Volt egyszer egy miskolci rádió  – Laczó József örökbecsű képei – írhattam ide is de hangot nem kaptam
miskcrádio

Igen volt egyszer egy miskolci rádió. Amikor 1969 júniusában gyakornok lettem az Északnál majd a Déli Hírlapnál alig kerestem 1200 forintot. így aztán kerestem a mellékest de nehezen leltem meg.

Bélly kati a stúdió szobában ez egy hangszigetelt levegőtlen hely, vastag üvegfallal amelynek a másik oldalán a szerkesztő vezényel. Sok ilyen rádiós beszélgetésen  lehettem ott, s megvallom mint fóbiás sokszor volt bezártsági érzésem. Olyan mehetnékem lett volna miközben még a toll sercegésétől is tartózkodni kellett a hangra érzékeny helyiségben

Végül Gyárfás Imre bácsi a rádió csuda jó szívű igazgatója apró hírek gyártásával bízott meg. Tetszettek neki az írásaim és hamarosan előléphettem jegyzetíróvá. Persze szó se lehetett arról, hogy magam olvassam be hiszen abban az időben még komolyan vették a szakmát. Ehhez mikrofon engedélyt kellett szerezni ami nem akármilyen vizsgával járt.

Szobájában állandóan szólt a rádió…kattogott az írógép – Horváth Kálmán aki a toll és a mikrofon között élte a világát

Különben tisztában voltam, hogy a rádióhangom nem valami kellemes így nem is erőltettem ezt az irányt. Azok közé tartozom akiknek borzasztóan kellemetlen a hangjukat visszahallani. Állítólag sokan szenvednek ebben a tévhitben, s ez egy természetes jelenség.

Jakab Mari

Emlékszem az első interjút Jakab Marinak adtam aki csaknem egyidős volt velem és az újságíróiskolába is együtt jártunk. Gondolom kényelmes volt neki is, hogy házon belül talált egy riportalanyt aki nem dadog csak éppen meg van illetődve a hatalmas megtiszteltetéstől.

Nem lenne teljes a kép, ha nem emlékeznék meg barátomról Paulovics Ágostonról akinek a vezetése idején a miskolci rádió fénykorát élte. Befolyása, kapcsolatai révén a helyi média bázisává fejlesztette a stúdiót. Jegyzeteit maga olvasta be így hangját máig is sokan megőriztük.

Hiszen abban az időben az adást mindenki hallgatta és másnap sokan ki is beszélték mi mindent hordtam össze. S akkor jöjjenek Laczó József örökbecsű képei az békebeli antivilágból. A Bajcsy Zsilinszky úti sajtóházból, ahol a harmadik emelet a rádió birodalma volt.

Ki van a keverőnél ?
Tolnai Attila
Obulányiné Erzsike a rádió lelke

Vajon mi lehet a helyén most.

A sajtóház falán sokáig kint volt még a tábla
Mács Ildikó