Megkezdődött a 11. Szakma Sztár – Orbán Viktor köszöntötte a résztvevőket – minden fiatal kezébe egy értékes szakma vagy diploma – a munkásoknak a munkának becsülete van – Kerényi László fotói

Megkezdődött a 2018. évi Szakma Sztár Fesztivál Budapesten. A három napos rendezvényen megyénket négy diák képviseli, a versenyek eredményhirdetését április 25-én tartják. Az idei versenyt a hagyományok szerint Parragh László, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, és köszöntötte a versenyzőket és a résztvevőket Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

„Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma” – mondta beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, a XI. Szakma sztár fesztivál megnyitóján. Hangsúlyozta: „Ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is.”

A jelen lévő diákoktól azt kérte, „építsük fel közösen azt a Magyarországot”, ahová mindig vissza lehet térni. A magyaroknak ugyanis mindenért meg kell küzdeniük, a saját szakembereikért, fiataljaikért és jövőjükért is. Európa ma „úgy van összerakva”, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. Rátok is pályáznak más országok munkaadói – hívta fel a figyelmet. Szerinte erre két válasz adható: egyrészt büszkék lehetünk rá, hogy a magyar fiatalok bárhol meg tudják állni a helyüket a világban, másrészt „felépítjük azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, saját családi otthon lehetősége várja”. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a legutóbbi parlamenti választáson a magyarok úgy döntöttek, „Magyarország továbbra is maradjon magyar ország.”

Parragh László, az MKIK elnöke arról beszélt, hogy a szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, az első alkalommal 15 szakmát mutattak be, most azonban már 43 szakma versenyez három napon át a Hungexpo területén. Mint kiderült, idén több mint hétezer diák jelentkezett, közülük 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviselteti magát. A határon túlról négy versenyző és négy iskola van jelen Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, illetve a Felvidékről – mondta az elnök.

A megnyitón elhangzott, hogy idén hazánk rendezi a szakmák Európa-bajnokságának is nevezett EuroSkills versenyt. Csiszár Zsófia projektmenedzser elmondta: szeptember 26-28. között 28 ország több mint 500 diákja méri össze tudását a Hungexpo területén, köztük 27 magyar versenyező is rajthoz áll.

Akik megyénket képviselik

A Szakma Sztár Fesztiválom megyénket négy tanuló képviseli, ők a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának tanulói. Kereskedő szakmában Dakó Donáth, Tóth Gabriella és Tóth Klaudia indult, a vendéglátás-szervezők között pedig Panyik Milán versenyez.

Kerényi László képei