„A félelem is válhat bátorsággá” jelmondattal, formabontó kisfilmmel kampányol a Petefészekrák Világnapján a Mályvavirág Alapítvány. A Csokoládé című kisfilm absztrakt eszközökkel, a főszereplő modell betegségén keresztül mutatja be a petefészekrákkal küzdőkben felmerülő kételyeket, érzéseiket és vívódásukat. A filmben szereplő, 31 éves Nancy Dietze januárban vesztette életét petefészekrákban, esete viszont közel sem egyedi. Hazánkban 700 nőt veszítünk el évente a petefészekrák miatt, mégis tabubetegségnek számít a rákos megbetegedések között.

„Amikor az egyik betegszervezeti találkozón bemutatták a kisfilmet, azonnal eldöntöttem, hogy a Mályvavirág Alapítvány is kapcsolódni szeretne a kampányhoz. A kisfilm készítésekor Nancy már hetedik éve küzdött a betegségével. Ráktúlélőként és nőként is hihetetlenül mély hatást gyakorolt rám, lenyűgözött az ereje. Észre kell vennünk, hogy túl keveset beszélünk erről a betegségről, pedig Nancy esete nem egyedi: itthon a petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb a rákos megbetegedések listáján.” – idézi Nagy-Tóth Ildikót, az alapítvány elnökét a Weborvos cikke.

Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, a nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan diagnosztikai szűrőmódszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség. A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.