Észak Expo – vásárfia a miskolci sportcsarnokból – a régió reprezentánsai bemutatkoztak

Azelőtt  tavasz végén Miskolcon mindig volt valamilyen ipari, kereskedelmi vásár. A második világháború után az első ilyen seregszemlét a mostani Földes Ferenc gimnáziumban és annak az udvarán rendezték. Ezt azért tudom konkrétan, mert drága apósom Kéri Zoltán itt érdemelte ki az aranyérmes díszmű bádogos címet. Élete végéig ez szerepelt a névjegyén. Lemezből egy virágtartót és egy ékszeres dobozt formázott. Máig is őrizzük, aligha hiszem , hogy akadna ma egy hozzá hasonló mester aki ezt kiszabná és kellőképpen összeforrasztaná. A megyében csak Ő volt képes olyan  bádogkakasokat készíteni a templomtornyokra amelyek akár kukorékoltak is. Egy apró májkrémes dobozból három perc alatt kis locsolót varázsolt. A Kazinczy utcai csöcsös házra gyártott bádogmelleket is ő hajlította ki rézlemezből.

Egy mestermunka – Kéri Zoltán aranyéremmel kitüntetett iparos

Mindez arról jutott eszembe, hogy a rendszerváltás előtt a mostaniaknál sokkal nagyobb ipari vásárok voltak és legalább egy hétig járhatunk rá. Ezeken a főszereplők  – kötelezően – a TVK, a BVK, az LKM és a Digép volt a főszereplő.  A környék zászlóshajói után következtek a régió kisebb nagyobb üzemei, szövetkezetei és vendéglátó vállalatai. Nagy volt a csínadratta, a felhajtás és minden pavilonban bőkezűen osztogatták a repi szatyrokat teli ajándékkal. Mondjuk egy határidőnapló és néhány márkás toll mindenkinek jutott. A nagyvállalatok protokollosai jól tudták ezek a megjelenések semmi hasznot nem hoznak, ezek kötelező prezentációk, amiből aki számít az nem maradhat ki.  Mindegy ez a világ itt helyben  elmúlt,  a Budapesti Nemzetközi Ipari Vásárok se a régiek már. Most csak azok áldoznak ezekre a bemutatkozásokra amelyek nehezen tudnák magukat kimagyarázni.

Nincs is , pontosabban nem is volt olyan hírverése ami tömegeket vonzott volna a miskolci sportcsarnokba. Magam is csak úgy estem be, hogy éppen egy Karcher porszívót vettem volna, s kiderült a vásáron adott bonnal, húsz százalékos kedvezményt kapok. Rávetettem magam a lehetőségre noha a vásárban ki kellett sírni , ők ugyanis megrendelésre adják. Végül a bolt létre jött. Hála és köszönet a stand vezetőjének. S akkor nézzük a vásárfiát, kik és miket állítottak ki.

 

Mezőkövesd is bemutatkozott – mint fürdőváros
Itt meggyőztek – újra el kell mennünk ide
Ezzel felvértezhetem magam , lovagiasan
Karcsa is egy fontos célpont lett
BioSzentandrás – érdemes megnézni a kiválatukat

Tiszaújváros délborsod ékszerdoboza

A főszervező
Szakáll János a legnívósabb kiállító

Maga a mester tájékoztatta az érdeklődöket