Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja, június 4-e alkalmából –   Kerényi László képei , filmje letölthető a You tuberól

Magyarországi, erdélyi és felvidéki gyerekeket vitt el kirándulni egy összetartozunk táborba 2010-ben, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Szervezete. Az “Összetartozunk” Máltai Ifjúsági Tábor a Vajdaságban, Muzslyán volt.

A szerbiai Zrenjanin (Nagybecskerek) melletti Muzslyán működő szalézi Emmausz Fiúkollégiumban szállásolták el a négy országból érkezett magyar fiatalokat.  Ha érdekli okvetlenül nézze meg Kerényi László erről szóló filmjét. Itt a link , egy kattintás és indul a mozi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=44&v=YVRw-qqwGK0

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.