Egyedülálló egészségfejlesztő program az Ökumenikus Segélyszervezet központjaiban  – már Szendrőben is van sószoba

 

Szolnok és Miskolc után Szendrőben is sószobával bővült a segélyszervezet központja

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 elején indított egészségfejlesztő programja. A Roche Magyarország Kft. által támogatott egyedülálló projekt keretében a segélyszervezet családokat és gyermekeket segítő központjai sorra bővülnek az egészség megőrzését segítő beruházásokkal, berendezésekkel. Cél, hogy a karitatív szervezet intézményeiben élő, illetve oda járó nehéz sorsú családok is esélyt kaphassanak az egészséges életmód tanulására, gyakorlására.

Az egészségfejlesztő program harmadik lépésként, Szolnok és Miskolc után, most a Segélyszervezet szendrői Biztos Kezdet Gyermekházában szerveznek egészségnapot a rendszeresen odajáró kisgyermekes családoknak. A rendezvény keretében átadták az intézménybe járó gyermekek és szüleik számára ingyenesen használható sószobát. Tomorszki István szendrői polgármester köszöntője illetve köszönetmondása után Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. vezérigazgatója és Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója bemutatták a szervezet egészségfejlesztési programját, majd bekapcsolódtak a gyermekeknek szervezett játékos foglalkozásokba, végül átadták a vállalat gyermekek számára készített ajándékcsomagjait.

„A Roche úttörő szerepet játszik a betegek gyógyulását célzó, innovatív gyógyszeripari és diagnosztikai vállalatok sorában. 1896-os megalakulása óta a Roche folyamatosan azért dolgozik, hogy megtalálja a legjobb lehetőséget a betegségek megelőzésére, diagnózisára és kezelésére, és fenntartható módon szolgálja a társadalmat.” – mondta el Irma Veberic, a Roche Magyarország vezérigazgatója a sószoba átadó ünnepségén.

Rácsok Balázs köszönő szavaiban kifejtette: nagy öröm a Segélyszervezet számára a Roche hosszú távú elköteleződése egy műfajában úttörő kezdeményezés mellett. Ennek a példaértékű, az eredeti tervek szerint szépen megvalósuló társadalmi szerepvállalásnak köszönhetően olyan eredményeket értek el az együttműködő felek a Segélyszervezet intézményeiben, amelyekre máshonnan nem jutott volna forrás. A szociális és fejlesztési igazgató kiemelte: „az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket és családokat segítő intézményei azon túl, hogy gyakorlati segítséget nyújtanak rászoruló családoknak, fontos szerepük van a támogatottak, különösen is a gyermekek szemléletformálásában – így az egészségtudatosságra nevelésben – is. A Segélyszervezet intézményeiben eltöltött idő alatt tanult minták és szokások a gyerekek egész életére kihathatnak” – tette hozzá Rácsok Balázs.

A különleges élménynapon az intézménybe járó mintegy 25 gyermek sószobás foglalkozásokon, fejlesztő pedagógus által vezetett egyéni és csoportos alkalmakon, továbbá udvari játékokon, sorversenyen és vetélkedőn vett részt. A kötetlen és játékos programok során, melyben volt gyümölcskóstolás és kemencés sütés is, számos új, az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás birtokába is jutottak.

Átfogó segítségAz Ökumenikus Segélyszervezet arra törekszik, hogy a szociális és fejlesztő központjaiban eltöltött idő alatt olyan tudás birtokába is jussanak az érintett családok, amelyet máshol nincs lehetőségük elsajátítani, és amelyet önálló életvitelük során is kamatoztatni tudnak. Míg a gyermekekkel felzárkózást segítő fejlesztő pedagógusok foglalkoznak, addig a szülőket a rendszerezett, takarékos életvitel kialakításában, az egészség- és környezettudatos szemlélet elsajátításában segítik a munkatársak.

Ebbe a filozófiába illeszkedik bele a Roche (Magyarország) Kft. támogatásával megvalósuló egészségfejlesztő program, melynek Szolnok és Miskolc után, immár harmadik kézzelfogható eredménye a szendrői Biztos Kezdet Gyerekházban kialakított sószoba, illetve az egészségtudatos életmódra nevelés támogatása. A három intézmény ebből a szempontból az ország hasonló jellegű intézményei között egyedülálló.