Ellátatlanul hagyta és a kerti árnyékszékbe dobta újszülöttjét egy nő Felsőzsolcán

 

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a B.A.Z. Megyei Főügyészség egy  42 éves nővel szemben.

 

A vádlott nő házasságban él, melyből 6 gyermeke születetett, őket férjével együtt nevelték.

2016 évben ismét teherbe esett, de terhességét családja és környezete előtt titkolta. testalkatának megváltozását daganatos betegségre fogta. Orvoshoz menni családja kérésére sem volt hajlandó.

 

2017 májusában erős hasi görcsökre panaszkodott, ezért férje és lány a kerti árnyékszékhez kísérték. Ide bemenve, az ajtót magára zárva szülte meg a közel három kg súlyú, életképes fiú gyermeket. A csecsemőt nem látta el, hanem holtan vagy a haldoklás szakaszában az árnyékszékbe dobta. A gyermek halálát az ellátatlanság okozta.

 

Mivel erősen vérzett, ezért mentővel kórházba szállították, ahol megállapították, hogy nem sokkal korábban szült. A  kórház értesítette a rendőrséget. A megindult eljárás során a halott csecsemőt megtalálták az emésztőgödörben.

 

Az ügyészség a szabadlábon lévő nővel szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Megdöbbentőek ezek a hírek.

A szakemberek szerint a szülés bizonyos fázisában a vajúdó nők nem képesek felfogni a tettük súlyát. Ez az ügyvédek egyik legfőbb érve az ilyen tárgyalásokon. Ám van amikor nehéz bármilyen magyarázatot találni az újszülött magára hagyására.  Különösen akkor amikor a nő már a hetedik gyerekét várja .  Vagy nem nem várja, s lemond róla.

Ilyenkor csak az jut eszembe, hogy ma már minden kórház bejáratánál ott van a csengős inkubátor. A nem kívánatos kisbabát úgy lehet betenni, hogy észre se veszik. S a jelenlegi helyzet az ilyen csecsemők igazi szerencsegyerekek akik azonnal szerető szülőre találhatnak. Talán ezt kellene tudatosítani azoknál akik úgy gondolják a gyermekáldásból nem kérnek még többet.