Ötven éves a sályi mozgásjavító iskola – a régi időkre emlékszel e még ?

 

 

Sály község Eötvös kastélya ad otthont a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Óvoda Általános Iskola Szakiskola Készségfejlesztő Iskola Fejlesztő Nevelést – Oktatást Végző Iskola Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézményének, amely idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

Fantasztikus műsorral készült a sályi mozgásjavító iskola a jubileumra. Az Egri Pinceszínház művészei nagyon jó hangulatot teremtettek. A gyermekek műsora elvarázsolta a vendégeket, majd a Szihalmi fúvósok népszerű dalaira tapsolt a közönség. A pedagógusok énekkara lenyűgözte az egybegyűlteket.

Az elmúlt évek során fejlesztésekkel és átalakításokkal, pályázati és fenntartói finanszírozásból sikerült olyan tárgyi feltételeket- infrastruktúrát teremteni,hogy az ide kerülő gyermekek, tanulók  oktatása fejlesztése eredményes legyen. Sokrétű feladatot lát el az iskola, a kor követelményeinek megfelelve, óvodától egészen a szakmai képzésig. A hosszú évek során összeszokott eredményesen együtt dolgozó közösség, hagyományaihoz híven szeretettel és gondoskodással veszi körül a családjuktól távol lévő gyermekeket. 85 férőhelyes kollégiuma mindig „teltházzal”működik. Az itt tanuló gyermekek országos tanulmányi és sportversenyeken, kulturális rendezvényeken bizonyították felkészültségüket, hiszen mindig sikeresen szerepeltek, legtöbbször elhozva az első helyezéseket.

Az 50 év alatt 759 diák járt az iskolába, 20 megyéből, 503 lakóhelyről, külföldről is /Románia, Szerbia, Ukrajna, Vietnam/.  322  személy dolgozott intézményben, jelenleg 8 dolgozó több, mint 30 éve.

Gáll András a tagintézmény vezetője elérzékenyülve emlékezett az intézmény élén eltöltött 33 évre. „-A bárói kastélyt 1967-ben újították fel gyermekintézmény elhelyezése céljából, megépültek a kiszolgáló épületek. Eredetileg a gyermekbénulásban megbetegedett általános iskolai tanulók oktatására létesült, mint országos beiskolázású iskola. A Heine-Medin kór tömeges jellegű megszűnését követően kisegítő iskolai oktatásra áthelyezett gyermekek nyertek elhelyezést az üres férőhelyekre. A minisztérium azonban nem járult hozzá a végleges kisegítő iskola és nevelőotthon átszervezéséhez, mert az országosan emelkedő számú halmozottan fogyatékos gyerekek sorsát kívánta megoldani, az akkor már mozgáskorlátozott gyermekek ellátásában gyakorlatot szerzett intézményben. 1979. szeptember 1-től országos beiskolázású intézményként, az enyhe fokban értelmi fogyatékos és mozgáskorlátozott gyerekek nevelése-oktatása- mozgásnevelése a fő alapfeladat. Olyan többcélú intézmény, amely speciális óvodát, 1-8. évfolyamos általános iskolát, 4. évfolyamos készségfejlesztő szakiskolát, kollégiumi ellátást, egészségügyi-rehabilitációs fejlesztést biztosít a sajátos nevelési igényű gyermekek számára. A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek számára fejlesztő nevelést-oktatást, és az autista gyermekek számára rehabilitációs megsegítést biztosít.  Országos beiskolázási hatáskörrel látja el a tanulásban akadályozott, mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott – mozgáskorlátozott tanulókat. – mondta a tagintézmény vezetője.  Bozsikné Vig Marianna a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgató asszonya más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, de üzenetében kiemelte, hogy sok öröm és bánat rejlik a falak mögött. Az itt dolgozók sok gyermeknek és felnőttnek segítették az életét és adtak olyan tudást, amely által mozgássérülésük ellenére is teljes életet élhettek. Az EFOP-os pályázatok megvalósítása nagymértékben hozzá fog járulni, hogy komfortosabbá váljon az iskola megkönnyítve ezzel a gyermekek mindennapjait. Vitéz Gábor Miklós, a tankerület szakmai igazgató- helyettese is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel: „- Ebben a jubileumi ünnepben a legszebb és legfontosabb az együttlét. Az, hogy ilyen sokan összegyűltünk megadni a tiszteletet az iskolának, az iskola múltjának, melyből a közösség minden tagjának része van. Ezekből a közös emlékekből, az élményekből, és a gyermekek iránt érzett szeretetből áll össze a Sályi mozgásjavító iskola 50 éves történelme.” hallhattuk Vitéz Gábor szavait, majd átadta a Mezőkövesdi Tankerületi Központ Elismerését Gáll Andrásnak.

Nagyon sok régi diák és egykori pedagógus érkezett az ország minden részéből, hogy sok-sok év után újra találkozzanak, s együtt ültessék el  azt a juharfát, amelynek szerteágazó gyökerei szimbolizálják azon gyermekeket, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy Sályban gyógyuljanak, tanuljanak.

„- Elődeink az 1967/1968-as tanévben indították el a sályi Eötvös kastélyban a “Mozgásjavító Intézet”-et. Nem örököltünk ez idáig, nem is jelöltünk meg egyetlen napot sem születésnapként. Úgy gondolom, hogy ez a június 11.-i tanár-diák találkozó nap legyen hagyományteremtő. Legyen évente, ötévente, tízévente, százévente megünnepelhető, megünnepelendő! Június 11. a sályi Eötvös kastély Mozgásjavító Iskolájának születésnapja.”- fejezte be szavaival Gáll András az ünnepség hivatalos részét majd izgatottan vissza tért a rég nem látott tanítványokhoz, régi kollégákhoz, akik sokat tettek azért, hogy ma ünnepelni tudjuk ezt a kivételes iskolát.

F.Bacsó Bea