Csendben ment  el a legendás első titkár –  Bodnár Feri bácsi nem akarta már látni az újságírókat – amikor megfagyott a levegő a Tokajban – magához csatolta a szomszéd szobáját

A miskolci Avasi Gesztenyéskerti otthonban 94 esztendős korában  hunyt el a közelmúltban dr. Bodnár Ferenc a hajdani megyei pártbizottság legendás első titkára. Monokon búcsúztatták szűk családi és baráti körben.

Annak idején többször is próbáltam  megkeresni az egyszobás otthonában. Hódi Zoltán az intézmény vezetője sokáig hitegetett, hogy összehoz, s  beszélhetek vele a régmúlt történéseiről. Ugyanezt megígérte Dudla József a későbbi utódja is aki időnként még meglátogatta. Végül azt az üzenetet kaptam, újságírókkal nem akar beszélni. Indoklás nélkül, fellebbezhetetlenül döntött így. Amikor néhányszor  a Calypsoban vacsorázott Hódi Zoltánnal rajtam kívül senki se ismerte már fel.

Ezek után most magamtól próbálom összeszedni a vele kapcsolatos emlékeimet. Már írtam is az egyik könyvemben, hogy a Csabai kapu 26. szám alatt lakott az első emeleten ahol kiigényelte a szomszéd hálószobáját. Naná, hogy megkapta dolgozószobaként. Kirúgatta a tejeskocsi sofőrjét mert kora reggelenként nem elég halkan rakta le a kannákat a házuk alatti bolthoz. Ugyanitt leszereltette  a mennyezeti lengő ventilátort mert remegtette az ágyát.

Nem árt tanulságként elmondani, hogy az ő idejében olyan Észak-Magyarország nem jelent meg amelynek az első oldalán nem volt ott a képe.  Akár a lap belső oldalain is találkozhattunk vele. Szerkesztési alapelv volt, Bodnár elvtárs mindenütt ott legyen. Erről Szabados Gyuri bácsi a fotósa gondoskodott.  Nélkülük nem volt párt aktíva, gyárlátogatás vagy üzemavatás.  Újság se. Érdekes, hogy ezt a rossz szokást a mai politikusok is folytatják, nincs aki elmagyarázná számukra, hogy ez egy kontra-produktív valami. Többet árt mint használ. Igaz ehhez kellene egy kis szakmai bátorság is, ami belőlem is hiányzott.

 

Hogy kedvelte a női nemet az természetes. Az viszont már kevésbé az, hogy nem volt ildomos ellenállni a sármjának. Megesett a Tokaj vendéglátóház placcán, hogy az öntudatos pincérnő egy hatalmas pofonnal jutalmazta az illetéktelen mozdulatait. Az ott lévők szerint megfagyott a levegő, mindenki úgy tett mintha semmi se történt volna, de ezzel az ünnepségnek már annyi volt. A hölgy elmondta minden következmények nélkül úszta meg a vakmerőségét. Egyébként amúgy népszerű volt, mindenki ismerte. A hatalmas Fiat 2500-as típusú autójával szeretett száguldozni akár a záróvonalon is.Emlékszem egyre Hollóstető felé tartottam a két hengeres Trabantommal, de csak egy hengerem dohogott. Szegény kilométereken át mögöttem battyogott, s nem dudált le, nem söpört félre. Láttam a tükörből, hogy az anyósülésen egy csinos hölgy feszengett. Feri bácsinak – automata váltós kocsijában – teljesen szabad lehetett a jobbja, egyéb hasznosságra,  így az idő nem sürgette. Ugyanezt az autót a fia összetörte  az egyik Bükki kanyarban. Sokáig munkásőrök őrizték a letakart roncsot, hogy a katasztrófa turisták ne látogassák a szakadékot. Másik élményem vele kapcsolatban: egyszer a miskolci centrum áruházban az igazgatói szobában öltözködött.Öltöztették. Készült valahová és kibővítette a ruhatárát. A hölgyek sürögtek, pörögtek az öltönyökkel és a cipőkkel. Láttam alsóban a tükör előtt, s hallottam amikor a sofőrje elvitte a pakkot, csak annyit mondott az igazgatónak – küldjétek a számlát.

Írhatnék arról is, hogy az ő idejében óriási változáson ment át Miskolc. Mint Monok szülöttje a megyét se hanyagolta el, s nemcsak hagyta kibontakozni a megye ipari fejlesztését hanem sokat lobbizott is érte. S mint a kor potentátjai élte a maga világát vadászott kis és nagyvadra vagy éppen szoknyára.

Ha a mostani kiskirályok dolgait vesszük számba , szörnyű kimondani, puritán volt. Aki kíváncsi, megnézheti a tapolcai villáját amely annak idején kiverte a biztosítékot a felső vezetés szemében. A BÁÉV hozta tető alá, maradékból, ami a miskolci centrum áruház beruházási költségéből csíptek le. A legenda szerint amikor Kádár János meglátta nem ment be a hétvégi házába és nem sokkal később hirtelen le is váltották.A szokásos megromlott egészségi állapotára való hivatkozással.

Most, hogy csaknem a századik születésnapja előtt hunyt el az akkori orvostudomány nagyot tévedett. Szinte fiatalon ereje teljében tűnt el a nagypolitika színpadáról. Utána még meglepetve láttam néhányszor a miskolci villamoson és a buszon. Fura volt hiszen soha egy lépést nem tett a nagy fekete autója nélkül. Később Pestre költözött onnan gyakran vonatozott haza, ilyenkor a cuccát éppen abba kisboltba tette le amellyel annak idején hadakozott. Utoljára valamikor régen a Fehér Házhoz közeli Szent István parkban láttam egy padon üldögélni. Kétszer is megnéztem , milyen ismerős ez a hajléktalan öreg . Igen Ő volt. Ott szeretett sétálgatni.

Ám végül haza jött. Itt akart végleg megbékélni a világgal.

A címkép Hruscsov látogatásán készült a Borsodi Vegyi Kombinátban. Az egyetlen ismeretlen maga dr. Szántó István a kombinát vezérigazgatója akit sokan rokonomnak tudtak. Amikor, amíg előnyöm lehetett belőle nem is tagadtam.