Milliók a közlekedés biztonságára – Sajóörös kapja a Széchenyi tervből  – zebra és a buszmegálló
Sajóörös3

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉS 

Kedvezményezett: Sajóörös Község Önkormányzatainfoblokk kedv final felso cmyk ERFA
Projekt címe: Közlekedésbiztonsági fejlesztés Sajóörös településen
Támogatás összege: 65,52 millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
A projekt fizikai zárása: 2019.03.31.
Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-16-BO1-2017-00002
PROJEKT BEMUTATÁSA – akadálymentes parkoló a templom mellé
A hamarosan megkezdődő projekt hosszú távú célja Sajóörös település közlekedésbiztonsági célú fejlesztése, a környezetbarát közlekedési módok támogatása, a közösségi közlekedés térnyerését szolgáló beruházások megvalósítása. A projekt közvetlen célja a közlekedésbiztonság fejlesztése, a településen áthaladó országos közút mentén gyalogos átkelőhelyek kialakításával, buszmegállók felújításával és a település fontosabb intézményeihez kapcsolódóan parkolóhelyek létesítésével.
GYALOGOS ÁTKELŐHELYEK KIALAKÍTÁSA Az új gyalogos átkelőhelyek létesítésének célja a biztonságos gyalogosforgalom feltételeinek a megteremtése, az autóbuszmegállók és a település fontosabb intézményeinek biztonságos megközelíthetőségének biztosítása. A településen nem csak az autóbusz forgalom, de a személyautó forgalom is nagy ütemben fejlődik. Az első gyalogátkelőhely az Arany János út 1. és a Jókai út 44. szám előtt épül, és az újonnan építendő bölcsőde biztonságos megközelítését segíti majd elő. Második gyalogátkelőhely a Fő utcán, a Szent Imre térnél, a templom melletti hosszú ívben létesül, az óvodába járó gyermekek biztonságos átkelését szolgálja. A harmadik gyalogátkelőhely a Kossuth út és a Fő utca találkozásánál, két autóbusz megállóhely között kerül kialakításra, ahol az autóbuszról le- és felszállók biztonságos átkelését segíti majd, létesítése az útszakasz íve és a kereszteződések csomópontja miatt indokolt. A gyalogos átkelőhelyek a járdák irányából rávezetésekkel, a szükséges megvilágítással és táblázással, akadálymentes kialakítású átvezetésekkel kerülnek kiépítésre, beton térkő burkolattal és szegélykővel készülnek.
BUSZMEGÁLLÓK ÉPÍTÉSE Sajóörösön 2015 márciusától a betérő autóbusz forgalom helyett átmenő autóbusz forgalom valósult meg, ami egyben járatszám bővítéssel is járt. Az autóbusz forgalmi rend változása, valamint a járatszám növekedése indokolttá teszi a meglévő (esős idő esetén az utasok védelmét nem biztosító) autóbusz megállóhelyek felújítását, a kornak megfelelő biztonságos átalakítását (magasabb várakozópadka, fedett várakozó hely, akadálymentesítés, akadálymentesített járdaszakaszok összekötése). A projekt keretében 6 db (3 pár) meglévő autóbuszmegálló felújítására kerül sor, melyből 2 db autóbuszmegálló a Jókai úton, 4 db pedig a Fő utcán található. A meglévő, rossz állapotú szigetek elbontásra kerülnek, a felújítás során a megállók új térburkolat kialakítást és szegélyezést kapnak rávezető járdaszakaszokkal, melyek akadálymentesen hidalják át a meglévő szintkülönbségeket. A felépítmények falazott szerkezetűek lesznek fa fedélszékkel.
PARKOLÓK KIALAKÍTÁSA Az általános tendenciáknak megfelelően Sajóörösön is megnőtt az itt élők által használt gépkocsik állománya. A községben nagyobb parkolóhelyek nem kerültek kialakításra, az elmúlt években a parkolás a korábban kialakított minimális parkolóhely szám miatt nehézségekbe ütközött, főleg az út szélén történt. A projekt keretében 25  (ebből 2 db akadálymentes) parkoló létesül a Jókai és Vasvári Pál út által határolt területen, mely elsősorban a Polgármesteri Hivatal és az Orvosi Rendelő parkolási igényét biztosítja. A Kastélykertben 6 db (ebből 1 db akadálymentes) parkoló kerül kialakításra, mely elsősorban az óvoda környéki stop-and-go parkolást és a templomba érkezők parkolását segíti majd. A Fő utcán, a 3. és 4. számmal jelzett autóbusz megállóknál 3 db (ebből 1 db akadálymentes) parkoló épül, mely az autóbusz tömegközlekedés igénybevételéhez kapcsolódó parkolási igényt elégíti ki.
A projekt eredményeképpen 3  gyalogos átkelőhely kijelölése, 6  autóbuszmegálló felújítása és 34  (ebből 4  akadálymentes) parkoló létesítése valósul meg. A fejlesztés eredményeként javul Sajóörös közlekedésbiztonsága, mely a település önkormányzatának kiemelt törekvése. Ezen túlmenően a gyalogátkelőhelyek létesítésével, a buszmegállók felújításával, a település fontosabb intézményeihez kapcsolódó parkolóhelyek létesítésével javulnak a közösségi közlekedés, a közösségi infrastruktúra és a közösségi szolgáltatások biztonságos és lakosságközpontú igénybevételének feltételei.
A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.