Bodrogkeresztúr ikonikus gólyája 15 évesen hunyt el – észak nyomán

 

Fülöp gólya, Bodrogkeresztúr ikonikus madara már az örök vadászmezőkön kergeti a békákat. Bodrogkeresztúr gólyája, aki több mint egy évtizede nem hagyta el a falut, befejezte földi pályafutását.

Emlékfutás
– Egy szigeteletlen vezetéknek repült neki és halálos áramütést szenvedett – mondja Rozgonyi István, a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület elnöke, a Fülöp a különc futás fő szervezője. – Amikor meghallottam a hírt, rögtön a helyszínre siettem, hogy megnézzem, a tetem milyen állapotban van. Fülöp annyira a falu életének a részévé vált, hogy halála után sem szeretnénk, ha elmenne tőlünk. Szeretnénk preparáltatni a tetemet. Fülöpöt egyelőre lefagyasztottuk és kérelmezni fogjuk az Aggteleki Nemzeti Parknál, hogy adományozzák nekünk a tetemet. Már felvettük a kapcsolatot egy preparátorral, aki – ha a nemzeti parktól kedvező választ kapunk – elvégzi Fülöp kitömését. Azt szeretnénk, ha Fülöpöt bárki megnézhetné, aki Bodrogkeresztúrban jár, ezért az önkormányzat és az egyesületünk a Bodrogkeresztúri Kincsestárban fogja kiállítani a falui gólyáját.

Természetesen megkérdeztük Rozgonyi Istvánt, a szinte már hagyománnyá vált Fülöp a különc futás sorsáról.

– A februári futóverseny egy apró ötletnek indult, mára már várt eseménnyé vált Zemplénben – mondta Rozgonyi István. – Egyre többen vesznek részt a versenyen futóként vagy csak nézőként. Miután Fülöp részévé vált az életünknek, ezért ezt a versenyt sem fogjuk abbahagyni és folytatjuk majd jövőre is Fülöp a különc emlékfutás néven.

Fülöp 15 éve
Amint arról lapunkban korábban már írtunk, Fülöp, a fehér gólya 2003-ban kelt ki a tojásból, 2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén, és az eltelt 12 év alatt minden telét Magyarországon töltötte.

Mindezt onnan lehet tudni, hogy 2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-kelet Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. A jelölését, a fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűjének kódját könnyű egy kézi távcsővel, vagy fényképről, de akár szabad szemmel is leolvasni, így nem nehéz a madár nyomon követése.

2008. október 5-én Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi „kirándulása”. Idén májusban töltötte be a 15. életévét.

A gyűrű karaktereinek kezdőbetűje és a spanyol trónörökös – 2014 óta király – után Fülöp névre keresztelt hím gólya légvonalban számítva a kikelési helyétől 1905 kilométerre választott magának lakóhelyet. Ő az első ismert fehér gólya Magyarországon, akit Spanyolországban gyűrűztek. BG

Fülöp és 34 utódja
Az eltelt 12 évben 4 különböző fészekben költött, minden évben sikeresen repített legalább 1, legfeljebb 5 fiókát. 2 évig Bodrogkisfaludon, a komp közelében lévő fészket lakta, 6 évig a Bodrogkeresztúri Általános Iskola kéményén lévő fészek volt az otthona, 2014–15-ben pedig a polgármesteri hivatallal szembeni villany­oszlopos fészekben költött. 2016–17-ben a Kossuth u. 116. előtti villanyoszlopon lakott. A 12 költésből összesen 34 fiókát repített.

Észak.hu nyomán