Mint Móricka a bilincselésről – a legilletékesebbek se ismerik a legpraktikusabb rendeletet – hogy mentesülhetünk a kerekek megbénításától – s jogszerűen – látni kellett volna a képüket

Pesten még mindig megy a bilincselés. Persze nem úgy mint Miskolcon. Ott a   kocsira teszik és nem a vezetőre mint esetemben Miskolcon. Többen érdeklődtek mi lett a posta előtti közelharc vége – sajnálom, de még ott nem tartunk a Mindenható malmai lassan őrölnek.  Tavaly november óta most júliusban rakták ki az első vasakat a posta köré ne, hogy mások is oda állhassanak. Különben is az volt a kérés, hogy a választások előtt ne hisztizzek már ezzel az üggyel mert senkinek nem használ. Persze főleg nekem nem.

No, de nem erről akartam írni. Csak mint Mórickának, nekem is csak éppen ez egy dolog jut az eszembe minden bilincselésről. Perszer akit már egyszer csak úgy sec perc vasba vernek a nagy semmiért az élete végéig ezen sopánkodik. Én is.

Viszont jó tudni, hogy a fővárosban vagy akár országszerte bárhol miként lehet megelőzni a járművünk foglyul ejtését. Csuda egyszerű a megoldás. Bemegyünk a kormányhivatalba vagy akár az egyszerű okmányirodába és megkérjük, a rendszámunk mellé jegyezzék be a mobilszámunkat. Több okból a rendőrség is szorgalmazza ezt az adatgyűjtést. Talán ez az okmány kiegészítés alig kettőezer forintba fáj. Innentől védve vagyunk a rendészek ellen. Ha ugyanis bilincselésbe vagy a jármű elszállításába kezdenek nem, hogy lehetőségük van hanem kötelezettségük a kocsi gazdájának az azonnali értesítésére. S ez csak akkor megy ha tudják, ha lekérik a telefonunk számát. Innentől 15 percünk van az elállásra a kocsi szabad elvitelére. Büntetés nélkül.

Mondanom se kell, hogy a rendészek rá se rántanak erre. Hol van erre idejük. Egyszerűbb a vasak fölrakása aztán uzsgyi el onnan.Vagy valahol lesből figyelni, élvezkedni a porul járt vezető kesergésén. Esetemben ez a bejegyzés csaknem potom harmincezer forint kifizetésétől mentett meg. Esküszöm nem is a talált pénznek örültem, inkább annak , hogy nézhettem a bilincselők vissza sompolygását. Láthattam ahogy ezerrel lekapják a vasakat és elnézés kérése nélkül elhúznak. Ami a legérdekesebb, hogy ezt a fajta rendeletet nem is ismerték, nem tudtak róla. Vagy engem akartak megvezetni a lustaságuk mentségeként.