Képek az Izraeli látogatásról – Orbán Viktor akár közvetíthetett is Netanjahu és Erdogan között – személye elfogadható Ankarában és Jeruzsálemben is – mit kérhetett a Jó Istentől – hol lehet a cetli

Különös a hazai közvélemény megosztottsága. Az ország jelentős többsége a választási eredmények alapján felsorakozik a kormány mögött.

Akik már voltak a Szentföldön a jeruzsálemi siratófalnál, ismerik az ottani szokásokat. Nem elegendő az imádkozás, írásban kell benyújtani a Teremtőhöz szóló kérésünket, kívánságunkat. Ugyanígy mint a csodarabbik sírjánál egy cetlit kell becsúsztatni a több ezer éves kövek rései közé. Persze ezeket később rendre begyűjtik, s összeszedik, különben már papírtelep lenne ott. Nos, amikor Barack Obama megírta a cetlijét a kíváncsi újságírók kiszedték amikor eltávozott. Nem tudom, hogy Orbán Viktor kérése mi lehetett , de sokat adnék érte ha megtudnám. Lehet, hogy a zsidók már kiszedték és megfejtették, s Netanjahu íróasztalán van. Teljesítésre várva. Gondolom a magyar kormány delegáltjai is kívántak valamit. Furdal a kíváncsiság. Ha én ezt a listát elolvashatnám! Az ottani újságírók igazán rákérdezhettek volna.

Ám bizonyos kérdésekben, ügyekben kétségbe vonják a kormányzó párt és az állami vezetők döntéseit. Az utóbbi időben többen is szóvá tették, hogy minek köszönhető a Török országgal való nagy barátságunk. Hasonlóan kritizálták a kormányfő Izraeli útját is. Figyelmen kívül hagyva, hogy a fogadó országok első emberei kölcsönösen szembe állnak egymással. Érthető, hogy az egyébként  NATO tagbéli Törökország közelebb áll Izrael ellenségeihez és régóta nehezményezi az Unióból való kirekesztését.  Miközben döntő részben rajta múlik, hogy a keleti és a déli menekültáradatot megfékezze ezer szállal kötődik a nyugati gazdasághoz. Izrael Törökökkel való viszonya egyáltalán nem felhőtlen, ám a fejlett nyugati országokhoz való gazdasági    kötödésük révén megkerülhetetlenek a régióban.

A magyar miniszter elnök – nem reklámozzák – a két vezető között egy sajátos hidat épít. Amire nagy szüksége van az Unió valamennyi tagállamának. Szerintem Orbán Viktornál alkalmasabb politikai vezetőt nem is találhattak volna erre a hídépítő szerepre. Ne feledjük, a két ország között elterülő Szíria máig is egy forrongó frontvonal. Miközben Teherán és Moszkva is lesben állva próbálja kapargatni vagy élesztgetni a közel keleti  tűzfészket.  Így aztán a sok egyéb gazdasági megállapodások mögött szinte biztosra vehető, hogy a Törökök és a zsidó állam közötti közvetítő szerepre nem Orbán Viktor jelentkezett. Őt kérték fel erre, ugyanis nálánál alkalmasabb, nagyobb formátumú politikust aligha találtak volna aki mindkét fővárosban már otthonosan mozog.

A felvételek a Budapesti Izraeli követség küldeménye