Nyaralni mentem ne zavarjatok – Orbán Viktor azt üzente – a Facebookján

Ami jó az jó, el kell ismerni.

Orbán Viktor környezetében van egy két ötletdús médiatanácsadó ám az is megeshet, hogy ezt a posztot maga találta ki.  Csak úgy mert ideje leereszteni a fáradt gőzt. Mindez lényegtelen, lehet rajta rugózni, hogy mióta tegeződünk, de a fészbukon  már ez a szokás. Olyan angolosan. Feltételezem, hogy a kormány honlapján egy hivatalos közlemény is megjelenik majd amiben az is benne lesz ki helyettesíti majd a vakáció idején. Mert ha mégis gáz van valakit csak kell zargatni.  A régi szokás szerint ilyenkor Dr. Pintér Sándor belügyminiszter az ügyeletes helyettes.

Erről jut eszembe, hogy az átkosban volt egy különös szokás – a keleti tömbön belül – ilyentájt közzétettek egy három soros hírt a Népszabadságban – hogy Kádár János az MSZMP elsőt titkára megkezdte éves rendes szabadságát. Ilyenkor a Szabad Európa rádió még azt is bemondta Balatonaligán vagy a nagy Szovjetunió Krím félszigeti kormányüdülőjében gyúr a következő politikai szezonra. A kortársak visszaemlékezése szerint ez az utóbbi nyaralás nem volt igazán kikapcsolódás. A fürdő fecskét akár otthon is hagyhatta. Ez olyan raportféle gyülekező volt ahol Brezsnyev elvtárs egyszerre igazította el a keleti tömb első embereit.

S itt folytatnám alacsonyabb szinten. A rendszerváltás előtt nehezen tudtuk elképzelni, hogy a nyaralás egy hétnél rövidebb legyen. Bármilyen üdülőbe is mentünk az két hét volt, pontosabban 13 éjszaka, hogy a következő turnusnak kitakaríthassanak utánunk. S az a két hét tényleg szabadság volt. Nem volt mobil telefon, a posta is csak három naponta jött az újságokkal és nem volt min idegeskedni. A főnöknek meg eszébe se jutott, hogy nyaralás idején zargasson.

Bár nálunk megesett, hogy a főszerkesztőmmel együtt pihentünk a Balaton partján. Persze, hogy én jártam a fröccsért, viszont ő fizette. Naponta legalább hét pingpong meccset játszottunk és nagyon ügyelnem kellett, hogy ne nyerjem túl magam.  Nem mintha ennek bármi következménye lehetett volna, de sose lehet tudni. A hosszú élet titka az óvatosság.

Közben felgyorsult a világ. Manapság egy hétig tart az az állítólagos szabadság. Mobillal a jobban, ballal meg a számítógépet nyomogatjuk. Minden apróság kizökkent a nyugalomból, s ami különös minél távolabb utazik az ember annál jobban számíthat a kellemetlen hírekre. Olyanokra amelyeket jobb lett volna ha egy héttel később tudunk meg.  Erre mondják a szkeptikusok, ennél csak az lenne a  rosszabb ha erre az egy hétre tartósan kikapcsolnánk a telefont és a számítógépet. Ami ugye teljesen nonszensz. Maga a halál olyan mintha élve temetnének el.

S még jut eszembe  egy ízben nem is olyan régen a parlament folyosóján láttam Orbán Viktort. Kezében egy mobillal, egy olyan készülékkel amit talán már nem is gyártanak. Szóval egyáltalán nem volt okos telefon. A környezetében lévők mondták, ehhez úgy ragaszkodik mint a hátizsákjához. Ezt csak vitte magával.