FUX  vezetékkel szállítják a villamos áramot az Elba és a Duna felett

Rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a cég legújabb sikeres innovációjáról Dr. Barkóczi István vezérigazgató, Barkóczi Péter fejlesztési igazgató és Nemcsik György műszaki vezető ma délben a miskolci Vigadó teraszán.

Elmondták a  több mint 25 éves miskolci FUX Zrt.,-több európai versenytársát megelőzve – szállíthatott 340 tonna,speciális paraméterekkel rendelkező vezetéket Németországba, amelyet néhány hete építettek be, az Elba torkolatánál.

A projekt Németország egyik legnagyobb hálózatépítési és felújítási programja, amely 20 ezer kilométer nyomvonalat érint, és egyik kiemelt célja az Északi-tengernél található nap- és szélenergia parkok által termelt villamos-energia eljuttatása délre.

A Duna áthidalása kapcsán EU-s szabályok írják elő a tagországok elektromos energia rendszerének összekötését. Magyarország és Szlovákia között és  az egyik ilyen pont a gönyűi csatlakozás. A problémát az jelentette, hogy a szokásos 350 méteres fesztávolság helyett, itt már 725 métert kellett áthidalni.

A FUX rt.-nél zajló folyamatos innovációnak köszönhetőn a világon elsőként   erre is találtak műszaki megoldást a cég szakemberei.

 

ó