Interjút adott, köszöntőket írt Dr. Erdő Péter bíboros – egy tavalyi beszélgetés nyomán – amikor a szentélyben kaptunk helyet

Tavaly ilyenkor egy interjú készült Dr. Erdő Péter bíborossal ami az Északban jelent meg.

S most, hogy Ferenc pápa mostanában többször is kinyilatkozta, hogy ellenzi a halálbüntetés minden formáját sok minden eszembe jutott amit akkor elfelejtettünk megkérdezni. Az akkori csaknem kétórás beszélgetés alapján ki merem jelenteni, hogy a  bíboros úrnak kétségei sincsenek Ferenc pápa nyilatkozatával szembe. Hiszen amit a Teremtő adott azt csak maga veheti el.

Nem véletlen, hogy az igazi demokráciákban csaknem mindenütt megszüntették az igazságszolgáltatás legsúlyosabb ítéletét, életfogytiglanra változtatva. Ezzel beismerjük, hogy a bíróság se tévedhetetlen és úgy keleten mint nyugaton a politikai életben sosem volt ritka a kifejezetten rosszindulatú, leszámolás jellegű állami jellegű kivégzés. A visszafordíthatatlan hibás döntés.

S ha már szóba jött ez az interjú alkalmam nyílik az előzmények feltárására is. A rendszerváltás után az általam vezetett lapoknál sikerült nyitni az egyházak felé. Ebben nagy segítségemre volt Juhász Judit rádiós kolléga, aki Antal József miniszterelnök  szóvivője volt. Ki merem mondani, hogy az utóbbi évek legsikeresebb és legszimpatikusabb egyénisége volt a politikai életben. Nem tett különbséget a bal és a jobboldali újságírók között. Mindannyiunk miniszterelnökét képviselte a sajtóval szemben.  Legendásan segítőkésznek bizonyult mindannyiunkkal szemben. Nem is csoda mivel maga is szerkesztő riporter volt, a sokunk közül egy volt. S ezt hitelesen érzékeltette is. Neki eszébe se jutott, hogy újságírókat zárjon ki a parlamenti sajtótájékoztatókról.

Nos, emlékeim szerint Ő hozott össze Tóth János Csabával aki a bíboros médiaügyeit vitte. Innentől természetes volt, hogy minden nagy egyházi ünnepen Erdő Péter köszöntötte a Déli Hírlap majd az Észak olvasóit. Ezzel a gyakorlattal egyedül lehettünk mert legnagyobb meglepetésünkre Mindszenthy bíboros az esztergomi bazilikába személyesen hívott meg a Mindszenthy bíboros emlékév megnyitására, az ünnepi misére. S nem is akárhol a bazilika szentélyében kaptunk helyet a nagykövetek között. Ezt követően egy fogadáson is részt vehettünk ahol a felszolgálók kispapok voltak és megkóstolhattuk a bíboros úr kedvenc borát.

Dr. Erdő Péter, aki mindig felemeli a szavát a közélet politikai fonákságai ellen. Legutóbb kifogásolta, hogy egy közszolgálati médium élére egy közismerten antiszemita nézeteket valló hölgyet neveztek ki. Véleménye szerint ez ellentétes a zsidó keresztény kulturális örökséget valló egyházi szemlélettel szembe
A bíborosi gyűrű
Tóth János Csaba sajtótitkár

A tavalyi egész oldalas interjú megjelent. Ám ebből sok minden kimaradt, ami egyébként se tartozik a nyilvánosságra. Például az, hogy amikor megcsodáltam a bíborosi gyűrűt lehúzta az újáról. Így elmondhatom, hogy noha még karikagyűrűt se viseltem soha bíborosi már volt a kezemen. Azt is megtudtam, hogy a mindenkori pápa minden bíborosnak személyre szabott gyűrűt küld a kinevezésére. Tehát ezek az ereklyék életre szólóak. Az új bíborosok mindig újat kapnak. Nincs átszabás vagy staféta.

Kerényi László képei