Visszaélés egyedi  D matrica  rendszámmal – ha nem tudná mi ez

Egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egy 47 éves mezőkövesdi férfival szemben. A gyanúsított 2018. év elején a személygépkocsijáról leszerelte a szabályos forgalmi rendszámot és egy szabálytalan, saját maga által készített úgynevezett „D” típusú matricarendszámot helyezett el.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Mivel magam se tudtam mi is az D matrica rendszám – utánajártam. Íme az infó.

“Egy ismerősömnek tavaly júniusban Opel Astra OPC személygépkocsit vásároltunk, aminek az orrkiképzése ék alakú. A szabvány rendszám roppant ízléstelen rajta, így matricarendszámot szerettünk volna rá. A kereskedő jó ismerősöm, minden követ megmozgatott, elkészült egy roppant jól kinéző kompakt matricarendszám, ám mire a vizsgára került a sor, kiderült, hogy nem lehet matricarendszámot felrakni az autóra. Nem maradt más, mint az alumínium rendszámot az ék alakú orra hajlítva(!!) felrakni, ami tudtommal szintén szabályellenes, hiszen egyedi azonosító jel megrongálásáról van szó, és úgy tudom ez technikailag a traffipax azonosítást is megnehezítheti, azaz büntetendő. A minap a városban jártam keltem, és egy vadonatúj Alfa Romeo-n egy kompakt matricarendszámot láttam! A kérdés lényege (és elnézést a hosszú bevezetőért): hogy is van ez? Most lehet vagy sem? Jogszabályhelyre, és az eljárásra lennék én pontosan kíváncsi. Vagy pedig az az autós egyszerűen hazárdírozik, bízván, hogy a rendőr nem veszi el a forgalmiját?

Tisztelettel:

V. Balázs

Tisztelt V. Balázs!

E tekintetben nem változott a szabályozás, fel kellene keresnie az okmányirodát a részletek kiderítése érdekében. A 35/2000. számú BM rendelet 46. § (1) bekezdése szerint a rendszámtábla méret szerinti típusait a 17. számú melléklet határozza meg, mérete 520 mm x 110 mm lehet. A 2004. május 1-je előtt kiadott D típusú (öntapadó fólia) rendszámtábla utángyártása is ebben a méretben lehetséges már csak. A rendelet 47. §-a szerint ha a rendszámtábla felszerelésére nincs elegendő hely, vagy ha a rendszámtábla az átlagosnál nagyobb sérülési veszélynek van kitéve (pl. autóversenyzés), a közlekedési hatóság igazolása alapján engedélyezhető D típusú rendszám táblának a jármű elején történő alkalmazása. Az okmányiroda a forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatába és a nyilvántartásba a D típusú forgalmi rendszámú engedélyezve záradékot jegyez be, a záradék bejegyzése a gyártásról szóló igazolás bemutatása után végezhető el. A rendszámtáblák típusai közötti váltást is hasonló módon engedélyezi az okmányiroda.

Tisztelettel:

Dr. Koszorú István