Jön a nyugdíjprémium – ha dübörög a gazdaság dagad a szeniorok tárcája –

Amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, a nyugdíjasok az idei évben is számíthatnak nyugdíjprémiumra.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok?

A nyugdíjprémium összegéről és a kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés– írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A Világgazdaság cikke szerint erre akkor nyílik lehetőség, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul.

Ősszel döntenek arról, kapnak-e plusz pénzt a nyugdíjasok

Mint írják, a minisztérium számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb, 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

Mindössze 3500 Forinttal emelkedik a nyugdíj jövőre

  1. július 10-én számoltunk be róla, hogy a törvényben – az inflációhoz – rögzített nyugdíjemelés jövőre egy átlagnyugdíjas esetében havi 3500 forintot fog jelenteni. Rétvári Bence egykori Emmi államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy ha minden, a nyugdíjasok számára kifizetett ellátást figyelembe veszünk, akkor az átlagnyugdíj ma már 130 500 forintra rúg. A jövő évi prognózis alapján ezt 2019-ben további 2,7 százalékkal fogják emelni a költségvetési törvényjavaslat elfogadása esetén. Ezzel az átlagnyugdíj 3500 forinttal 134 ezerre nő majd, ami még mindig nem túl sok.

Hol marad a nyugdíjasok megbecsülése?

A közlemény szerint a döntéssel, miszerint nyugdíjprémium érkezhet, megbecsülik a nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal és a családban betöltött szerepükkel nagymértékben hozzájárultak az ország gyarapodásához. “Az ellátások értékállóságának garantálásán túl a gazdasági növekedés függvényében nyugdíjprémium is megilleti az érintetteket a szaktárca szerint” – írják.