A nyári tor is a hízó végét jelenti – a tepertőt is kavarni kell míg ki nem sül – kihalóban a bödön

A mi kis falunk legújabb sztorijában egy rendkívüli nyári disznóvágásra gyúrtak. Ebből kerekedett egy fergeteges kalamajka. Mert ugye normális körülmények között a hízókat – a házi disznókat télen szúrják meg. Nem is értem, hogy ezek után honnan van manapság a hurka, kolbász és a ropogós tepertő. Én most kiderítettem, Mezőnyárádon egy nyári vágásra estünk be.

Tény, hogy ennek nincs meg az a téli hangulata. Amikor a böllér három szíverősítő után megfenni a kését. Majd mire kivilágosodik az asztalon tocsog a pecsenye.  Na meg déltájban már csipkedni lehet azt az  abált májas hurkát amire egész évben vártunk. S akkor néhány dokumentum a szerencsétlen hízó utóéletéről.

Nehéz eldönteni – frissen vagy szárazon jobb e a töpörtyű. A pogácsáról most ne is beszéljünk.
A házi zsír megy a bödönbe. Ma már ezt az edényfajtát nem ismerik a fiatalok.
Keverni kell az utolsó leheletig