Várom a véleményeteket – ha minden rendben volt akkor minek kellettek a korlátok – a jogalkalmazók saját döntésüket bírálták el – osszátok meg !

Kedves Mindenki,

Egy teljesen politikamentes némileg egyszerű szakmai ügyben kérem mindannyiitok jogi tanácsát. Várom a véleményeteket, a laikusok és a jogban járatosok megítélése is érdekel. Sokaknak ismerős a téma, s lehet, hogy tele van vele a hócipőjük. Ám a közömbösség olyan, mint a bumeráng, visszaüthet. A tények röviden: a nem miskolciaknak vázolom. A nagy posta előtt volt a közelmúltban 12 parkoló hely a járdán. Nem volt ki táblázva. Egyszerű útburkolati jellel jelölték ki.

Tessék megfigyelni, korlát ide vagy oda ma is mindenki oda parkol. A megszokás nagy úr. Na, de őszintén miért fáj ez valakinek.

Majd forgalmi okokból oda helyezték a buszmegállót. Ezzel egyszerre 10 várakozó helyet megszüntettek úgy, hogy a posta, mint nagy forgalmú közintézmény nem váltotta ki a törvényben előírtak szerint a felszámolt parkolóhelyeket. Tehát maradt két hely azoknak, akik percekre ugranak be a postára, kiürítik a fiókjukat és távoznak. Az önkormányzat forgalomtechnikai osztálya felfestette az útburkolati jeleket a teherbejáró mindkét oldalára, hogy az odaálló kocsik ne állják el a kapu előtti szakaszt. Ezzel a KRESZ szerint szentesítették a parkolóhelyeket. Majd megépült az önkormányzati mélygarázs és a szemközti privát parkoló és a rendészet büntetni kezdték a posta előtt megállókat. Motiváltan, mivel naponta 100-120 autósnak raktak ki 10 ezer forintos mikuláscsomagot. A számítások szerint ezzel évente több millió forintot kaszáltak, s ezzel párhuzamosan átterelték a forgalmat a privát parkolóba. Működött a rendszer.

Minden reggel az összes hivatali kocsi ide áll, míg kihozzák a postafiókjuk tartalmát. A nagy csomaggal érkezők is itt várakoznak. S tessék megfigyelni, az útburkolati jel most is fenn van. Ha gondolkodnak az illetékesek , elegendő lett volna azt leradírozni és az álmuk már is teljesült. Ám úgy látszik ha valakinek táblagyára van ott akár korlátokat is lehet készíteni. Jó pénzért. Bevállaltam, saját költségemre rendeljék meg a független szakértői vizsgálatot! Elutasították a kérésemet. Megtehetném magamtól is, de akkor az számukra nem kóser.

Mígnem én balga egy tavaly júniusi ilyen büntetés után utána nem jártam, mennyire szabályos az ottani megállás. Kiderült – fővárosi KRESZ szakértők szerint, hogy az útburkolati jel önmagában is elegendő a legális parkoláshoz. Ezzel kezdődött a polémia, míg végül Miskolci város jegyzője egy közérdekű beadványomra kivizsgáltatta a hely forgalmi státuszát. Összehívatta az illetékes jogalkalmazókat, a rendőrség, a közúti igazgatóság és a rendészet szakembereit, hogy döntsenek. Egyöntetű véleményük az volt, hogy megtévesztő az útburkolati jel. Azt, amit az önkormányzat azért mázoltatott oda, hogy ne állják el a kapubejárót. Hogy kik ne állják el, azok, akik egyébként se állhatnak oda vagy mégis kiknek szól az fehér csík, amely most is ott van a járdán. A gyalogosoknak biztosan nem. Született egy salamoni döntés, hogy a gyengébb felfogású miskolci autósoknak még egy korlátot is kiraknak oda az adófizetők forintjaiból. Persze az eddig behajtott bírságból telik erre is.

A kérdéseim.

Ha most rakták ki a korlátokat, akkor idén július előtt meg lehetett e ott állni a KRESZ szabályai szerint felfestett útburkolati jel jogán.

Egyáltalán minek kellett oda korlátokat kitenni, ha szerintük, ha idáig minden rendben volt a parkolási tiltással.

Hogy lehet az, hogy Miskolcon ennyi közlekedési szabályokban járatlan autós furikázik, s éppen arrafelé.

Az önkormányzat jegyzője és a rendészet, mint jogalkalmazó az ilyen kétesnek tetsző ügyekben miért nem a jogban járatos, független szakértőkkel konzultál, ha nem képesek egyöntetű szabályértelmezésre?

Mennyire etikus, hogy egy jól érzékelhető ügyben az általuk értelmezett szabályokat saját maguk körében vizsgálják felül. Egyáltalán elvárható e, hogy maguk kárára döntsenek azok a felelősök, akik éveken át egy hibás jogértelmezés alapján emberek ezreit vegzálták, bírságolták.

Természetesen, aki nem látja, át az ügyet nyugodtan kérdezhet telefonon, 20 2192391 vagy info@szantograf.hu mail címen.

Egyetlen kérésem, a kérdések és a válaszok mentén kerüljük a politikát. Ennek ehhez semmi köze. A bürokratikus, a szemellenzős, csak azért is megmutatom stílusú hivatali hozzáállás pártállástól független, minden rezsimben elburjánzik, ha hagyják. Folyamatosan teszek fel hozzá képeket.