A négy csillagos Borostyán med-hotel a pusztában – miért ide épült a Festeticseket megszégyenítő palota

A közelmúltban többször írtam a hernádvécsei kastélyszállóról. Egy könyvemben külön fejezetet szenteltem ennek. A címe a Kastélyos álom. Majd  Az Isten szabadságra ment művemben teljesen kitárulkoztam, ebből kiderül miért szíven csücske ez a kis abaúji település, drága Édesanyám szülőfaluja. Nos, ezek után döntöttem úgy ideje megnéznem Tamási pusztán a Borostyán kastély hotelt. Annyi jót és szépet hallottam erről, hogy csak meglepett a család minket egy wellness hétvégével.

Előtte megnéztem a szálló képeit, berajzoltam a térképen, elolvastam minden jó és rossz véleményt amit a vendégek az internetre véstek a hotelről.Megvallom mindezek ellenére csudára tájékozatlan voltam míg el nem jutottam a tulajdonképpen Nyíradonyhoz tartozó üdülő és egészségügyi komplexumba Ez a hatalmas kastély ugyanis nem egyszerű pihenő centrum itt többféle gyógyító munkát is végeznek. Még mielőtt elindultam jó szokásom szerint többször megpróbáltam a navigációba beírni a címet.  Sikertelenül. Majdnem Tolna megyébe küldött a GPS. Akkor már tényleg azon morfondíroztam, hogy kerül egy tanyára egy ilyen pompás luxus palota, amelynek az igazi stílusát máig se sikerült megfejtenem.

Olyan romantikusan gótikus, hogy szinte mesebeli és a belső berendezésről még nem is beszéltem. Ki volt az aki ide a puszta kellős közepébe Debrecentől alig húsz kilométerre egy Festeticseket megszégyenítő palotát terveztessen, s építsen. Nos, sikerült a rejtélyt kibogozni. Boros József Tamási pusztán született, nevelkedett, úgy gondolta, ha már teheti ez a kis település lesz a világ közepe.

A főbejárat egy kicsit a lillafüredi palotaszálló bejáratára hajaz
Ez a lépcsősor a kastély melletti kis szigetre vezet.
Ez a nagy ebédlő hatalmas kristály csillárokkal. A teríték , a berendezés lenyűgöző
Itt mindenre kínálnak gyógyulást
Az előtér, a kandalló itt is ismerős volt, mint nálunk a palotaszállóban
Ezen a szigeten van egy kis kápolna. Idáig már sokan mondták ki a boldogító igent. Igazából ennél alkalmasabb hely nincs is egy álomesküvőre. Ukrajnából is átjárnak egy ilyen lakodalom megrendezésére.
Sokan megcsodálják ezeket a fényforrásokat
Bújj, búj zöld levelecske, nyitva van az aranykapu csak bújjatok rajta
Esti tigrisetetés – szódabikarbónával
Ez egy átlagos szoba
Az ebédlő -a bálterem
Nehéz eldönteni az építkezés volt drágább vagy a berendezés. Jó ízléssel mindenből a legdrágábbat vették. Egy vendég azt írta , hogy 1945 óta ehhez hasonló szépet, s maradandót még nem alkottak. Nagyon nem túlzott

Ez egyszer már csak pénzkérdés, kellett hozzá egy olyan építész aki az építtető gyermekkori álmait megrajzolja és megvalósítja. Most még egy kicsit faramuci a helyzet mert a szállóvendégek egy földszintes rozzant házakkal , kimondom putrikkal sorjázó kövesúton gurulnak a palotába. Boros úr műve még nem befejezett, a cél a környezet megszépítése még hátra van. Ám már most is sok ott élő embernek biztosít jó megélhetést ez a komplexum.

Sokat írok még erről, de most beszéljenek inkább az ott készült fotók.