Szerelem, hűség, cselszövés – Titokzatos éjszaka a Diósgyőri várban

Augusztus 12-én a Diósgyőri vár esti programjain felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. A vár termeiben udvarhölgyek suttognak majd titkos esküvőről, királyi bigámiáról, szerelmi praktikákról, a legfelsőbb körökből. Az este fél nyolckor kezdődő programokon lesz lovagi bajvívás, tűzszelidítés és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért. A vendégek szórakoztatásáról Veronai Zappato – a nagy mágus is gondoskodik majd.

Ezen a szombat éjszakán a Diósgyőri vár ismét királyi sorsokról mesél, és megidézi a legboldogabb és legszenvedélyesebb pillanatokat, amelyeknek az évszázadok során tanúja volt. A vár termei gyertyafény mellett, csoportos sétákon látogathatók, az érdeklődők előtt pedig megidézik az uralkodók, udvarhölgyek, lovagok, és királyi írnokok alakját, akik mindarról kendőzetlenül mesélnek, ami a középkorban lopott pillantások, virágüzenetek és zárt ajtók mögött rejtőzött. Az udvari pletykák mellett kiderül, milyen szerelmi praktikákkal hódítottak legendás elődeink, de szóba kerül az is, hogyan gondoskodott Mátyás király egyetlen gyermeke anyjáról, és melyik női szenthez imádkoztak gyermekáldásért a királynék.

A vár termei mellett a Felső várudvar is megtelik éjszakai élettel, amelynek egyik különlegessége Veronai Zappato – a nagy mágus előadása lesz, aki ámulatba ejtő, vicces, tüzes trükkökkel szórakoztatja a nagyérdeműt. Ezen az éjszakán avatott lovagköltő és muzsikus segítségével bárki szavakba öntheti érzéseit, és kipróbálhatja milyen volt lovagként udvarolni. A tűzzsonglőrök szerelmi tűztánccal készülnek, de az udvar kardcsattogástól is hangos lesz, hiszen a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai is megvívnak egymással. A „gyógynövények ifjú mestere” a középkori szépítkezés rejtelmeibe avatja be a látogatókat, az igazán bátrak pedig a fáklyás gyógynövény túrán is részt vehetnek.

 

2017.08.12.-i éjszakai program (19.30 – 23.30, csak a felső várudvar):

19:30- Kapunyitás

 

19:40- Első tárlat indulás (19.40 – 22.40 között, 20 percenként tárlatvezetés)

 

20:00 – Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója

20:15 – Középkori bűvész

20:30 – Debreceni Történelmi Korok Egyesület bemutatója

(20:30: Fáklyás gyógynövény bemutató indul a felső várudvarból a gyógynövénykertbe)

20:45- Tűzzsonglőr bemutató